Pored toga što vam se to čini praktičnim rješenjem, vjerojatno smatrate i da su pijesak i kamenčići sterilni jer je sunce ubilo sve bakterije? No, kad dijete dobije osip ili kakvu upalu, stvari više nisu tako jednostavne. Priče o sterilnosti pijeska ili kamenčića zbog izloženosti suncu su preuveličane. Dapače, toplina i vlaga su gotovo idealni uvjeti za razvoj bakterija koje mogu dospijeti i do spolnih organa, ući u tijelo kroz mokraćovod i dovesti do cistitisa odnosno upale mokraćnog mjehuraSpektar nepoželjnih napasti koje dijete na plaži može pokupiti je velik, od glista i gljivica pa do bolesti koje se prenose spolnim putem. No, ako je dijete u gaćicama, šanse da se bilo čime zarazi ravne su nuli.

shutterstock_2168292293.jpg
Shutterstock Priče o sterilnosti pijeska ili kamenčića zbog izloženosti suncu su preuveličane

SIMPTOMI CISTITISA

Prvi simptomi upale su bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj neugode i peckanja pri mokrenju. Primijetite li takve simptome kod djeteta, odmah pođite liječniku. Vjerojatno ćete dobiti antibiotik. Za brže ozdravljenje, važno je poboljšati cirkulaciju u tom dijelu trbuha, a zato je potrebno da se područje trbuha grije. Zato dopustite djetetu da uživa na suncu u kasnim poslijepodnevnim satima.

Ispiranje mjehura tekućinom

Voda, sokić, čaj će isprati bakterije iz mjehura i neće im dopustiti da se rašire po mokraćnim putovima te da se upala zakomplicira. Najbolje je stoga da dijete češće ponudite običnom vodom, svježe cijeđenim sokovima te čajem ili sokom od brusnice.

shutterstock_2184835849.jpg
Shutterstock Češće nudite djetetu tekućinu kako biste isprali bakterije iz mjehura

GAĆICE ŠTITE OD OZLJEDA

Nema sumnje da ćete dijete pustiti da dio vremena bude golo na plaži. Možda nije loše skinuti mu gaćice kad ide u more na plivanje, a zatim kad je izvan mora ponovno ga odijenuti u suhe kupaće gaćice. Oneće zaštititi djetetove spolne organe od trauma, ozljeda kamenčićima ili grančicama ili mogućih opeklina od sunca.

shutterstock_386468167.jpg
Shutterstock Gaćice štite od ozljeda, ali i od štetnih UV zraka