Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'MAMA, NOSI ME': Što učiniti kad dijete koje samostalno hoda odjednom želi da ga stalno nosite?

Autor Jelena Pervan

Dijete je naučilo hodati, a onda se odjednom zasitilo hodanja.

 mama nosi dijete.jpg Izvor: Shutterstock

Djeci je hodanje jako zanimljivo, pogotovo u početku, dok još hvataju stabilan korak. Ponosni su na sebe kad više ne ovise o kolicima i tuđim rukama, no kad hodanje postane djetetova odgovornost i nešto što se od njega očekuje, nije rijetkost da mu dosadi. Evo kako možete pomoći djetetu da ponovno zavoli hodanje.

Neka hodanje bude zabava

Kad ste vani, neka vam hodanje bude zabavno, savjetuju autorice knjige Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Predložite djetetu da preskačete pukotine na cesti ili lokvice. Zbrajajte pse i mačke, pjevajte pjesmice i otkrivajte zanimljive detalje u svojoj ulici. Tako ćete djetetu odvratiti pozornost od hodanja, ali planirajte da će svako putovanje trajati nešto duže.

Kad idete u dućan, objasnite djetetu da je on sada vaš pomoćnik i uključite ga u kupovinu i nošenje namirnica. Neka ponese svoju platnenu vrećicu od kuće i neka bude zadužen za dohvaćanje i nošenje namirnica. Pridajte važnost njegovoj ulozi i zahvalite mu što vam pomaže, jer bez njega ne biste mogli sve obaviti.

 mama i sin se grle Izvor: Shutterstock

Ne požurujte ga

Ne zaboravite da je vaše dijete nisko te da ima kratke noge. Treba mu dvostruko više koraka da prošeta određenu rutu nego vama. Ne požurujte ga i budite svjesni da se dijete umori brže od vas. Krenite na kratku šetnju, a kući se možete vratiti javnim prijevozom. Ne možete prisiliti dijete da hoda jer će reakcija tada biti još gora.

Povremeno ga pohvalite kad hoda i komentirajte koliko super stvari sada može raditi, kad se samostalno kreće.Nemojte ga kritizirati kada ne želi hodati ili ga nazivati bebom. Kad je lošeg raspoloženja, teško ćete išta postići pa radije pričekajte da dijete bude dobre volje kako biste uspostavljali nove navike.

Možda će vas zanimati

Najnovije