Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i s devet mjeseci prohodala, no što na to kažu stručnjaci?

 Keira Knightley,

Iako rijetko otkriva detalje iz privatnog života, u nedavnom intervjuu u The Tonight Showu , slavna glumica Keira Knightley pričala je o tome kako je izdržala karantenu, a onda i otkrila da je u tom razdoblju njezina danas 1-godišnja kći prohodala u dobi od samo devet mjeseci. Slavna glumica, osim 1-godišnje Delilah, u braku s Jamesom Rightonom ima i 5-godišnju kći Edie. Otkrila je, naime, kako se i samo jako iznenadila tom činjenicom, jer je mislila da bebe nisu spremne tako rano stati na svoje noge.

Osnovni preduvjeti koji moraju biti zadovoljeni da bi dijete moglo stati na noge i počelo hodati svakako su razvijenost velikog i malog mozga, zrelost živčanih centara i odgovarajući razmjer između dužine, odnosno veličine, nogu, trupa i glave, kažu stručnjaci. Dijete najprije počinje dizati bradu, zatim slijedi kontrola ruku i gornjeg i donjeg dijela trupa, kontrola šaka i na posljetku kontrola nogu. Nakon toga ono samo staje na noge, potom hoda uz pomoć roditelja i na kraju počinje samostalno hodati. S devet mjeseci, koliko je imala Keirina kći, kad je prohodala, dijete bi, kažu stručnjaci, trebalo moći stajati uz pridržavanje te puzati. Glumica je u showu rekla kako je njezina kći u potpunosti preskočila fazu puzanja.

Treba naglasiti da ne možemo primijeniti jedinstveno pravilo po kojemu bi djeca trebala prohodati baš u određenome mjesecu života. Postoje djeca koja prohodaju već rano, poput kćeri slavne glumice, dok druga svoje prve samostalne korake naprave tek u 14., 15. ili 16 mjesecu. Dijete će samo osjetiti kad je doista spremno i zrelo za taj novi pothvat u svom životu. Roditelji samo trebaju voditi računa da mu budu oslonac i da ga potiču na kretanje. Neka dijete što više trči, pleše, skače… Plesom se vježba sloboda pokreta i razvija se osjećaj za kontrolu tijela. Skakanjem se vježba kontrola i koordinacija pokreta.

S hodanjem, dakako, dolaze i padovi. Više o njima pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije