Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li moje dijete već hodati? Jedna česta roditeljska pogreška usporava taj proces

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci ništa ne govori o njemu. Dijete će prohodati kad na to bude spremno! No jednu grešku roditelji ne smiju činiti, a česta je u praksi!

 djettetovi prvi koraci

Iako je svako dijete priča za sebe, generalno je mišljenje da bi svi trebali prohodati do 18. mjeseca života. Svako dijete koje zna ustati koristeći se svojim sposobnostima, a ne pomoći druge osobe, znat će i hodati, kažu stručnjaci. Sva djeca koja hodaju uz pridržavanje pustit će se i hodati samostalno, no nekoj djeci treba više vremena da se osjete dovoljno sigurnima za hodanje bez pridržavanja, a nekima manje. To su osobne razlike među djecom. 

Česta je i velika pogreška roditelja kada dijete stavljaju na noge i pridržavaju za ruke jer su uvjereni da će dijete tako brže prohodati. Radeći to zapravo odmažu svom mališanu jer ne samo da usporavaju razvoj djetetova sustava za ravnotežu nego mu i neverbalnom komunikacijom, koja je u tom razdoblju jako važna, šalju poruku da on to ne može sam i da mu treba pomoć drugoga.

Djeca sama ustaju jer žele doći na razinu u kojoj se kreću roditelji. Uglavnom dijete klekne, iskorači jednom nogom i uz vlastito pridržavanje za neki predmet ustane. Ako ustaju vrlo rano, često ustaju vukući se rukama, a odupirući na obje noge. To je primjeren način ustajanja za ranu fazu i uglavnom se to uvijek mijenja u - ustajanje iskorakom. U slobodnom prostoru djeca uglavnom ustaju koristeći znanje iz četveronožnog puzanja, kada se usprave na pružene ruke i pružene noge i isprave iz tog položaja slonića.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije