O djeci obično razmišljamo kao o nesputanoj i živahnoj, brbljavoj i društvenoj. Ali za djecu s anksioznošću ili onoj koja su samo sramežljiva, sklapanje prijateljstva može biti ptilično teško.

Malo vas stvari može toliko zaboljeti kao spoznaja da vaše dijete nema prijatelja. Možda ste se tijekom odrastanja i sami mučili sa stjecanjem prijatelja, ali kad vidite da se to događa i vašem djetetu, jako ste se uzrujani.

Naučite dijete kako se sprijateljiti

Djeca koja imaju problema sa sklapanjem prijateljstva mogu imati koristi od jednostavnog savjeta, a to je da ako vide nekoga s kim bi se željeli sprijateljiti, mogu mu prići i reći: 'Bok, moje ime je ___. Kako se ti zoveš?'
Nisu svi rođeni jednako društveni, i to je u redu, stoga zapamtite da čak i ako su vama ove vještine prirodne, to možda neće biti tako vašem djetetu.
Mlađoj djeci, koja nemaju prijatelje, moglo bi pomoći da porazgovarate s odgajateljima u vrtiću ili s učiteljem, s kojima vaše dijete ima redovite kontakte.

Oni vam mogu dati uvid u to zašto vaše dijete ne uspostavlja društvene veze u vrtiću. Možda će primijetiti da je dijete samo sramežljivo ili rezervirano ili će možda pomoći u prepoznavanju problematičnih navika ili društvenog ponašanja. Odgajatelj bi mogao primijetiti i veći problem, kao što je zlostavljanje ili kašnjenje u razvoju, što zahtijeva višu razinu djelovanja.
Osim što će vam pomoći da dođete do korijena problema, odgajatelji ili učitelji moći će podržati dijete u sklapanju prijateljstva. Mogli bi ga potaknuti tijekom grupnih aktivnosti ili ga upariti s djecom s kojom postoji veća vjerojatnost da će se dobro slagati.

Što učiniti ako je vaše dijete zlostavljano

Maltretiranje je ozbiljan problem, a ne nešto što će dijete vjerojatno samo 'preboljeti', a često su žrtva djeca školske dobi. Ako vam se ono obrati zbog zlostavljanja, dajte mu do znanja da krivnja nije njegova i da je nasilnik onaj koji se loše ponaša u ovoj situaciji. Nitko nije zaslužio biti zlostavljan i točka!

U ekstremnijim slučajevima, možete razmisliti o tome da promijenite školu. Međutim, promjena škole nije opcija koju treba shvatiti olako. Promjena i gubitak drugih dijelova školskog okruženja mogu prouzročiti još više emocionalnih problema, a možda nećete riješiti inicijalni problem.
Zlostavljanje može otežati sklapanje prijatelja u budućnosti, dovesti do niskog samopoštovanja i tjeskobe. Dakle, opet, vrlo je važno da dijete zna da zlostavljanje nije njegova krivnja.

Pomaganje starijoj djeci i tinejdžerima da steknu prijateljstva

Za stariju djecu i tinejdžere, koji se bore sa sklapanjem prijateljstva, pristup bi trebao biti drugačiji. Umjesto da pokušate povezati dijete s prijateljima, uključite ih u klubove, grupe ili na sportske aktivnosti.
Ne morate im reći da potičete aktivnosti u svrhu stjecanja prijatelja.
Iako dijete može steći prijatelje za vrijeme aktivnosti koje voli, zapamtite, nijedna izvanškolska aktivnost nije vrijedna ako vaše dijete u njoj ne uživa. Prijateljstvo se mora dogoditi spontano.

Terapija i savjetovanje

Predtinejdžerske i tinejdžerske godine su burno vrijeme. Ako dijete ima problema u povezivanju s drugima, možda će mu pomoći posjet terapeutu. Ako ste zabrinuti za društveni život svoga djeteta, možda će vam pomoći dodatna podrška.

Nekoj djeci, koja nemaju prijatelje, to smeta, ali ima i onih kojima nije stalo. Ako vaše dijete nema prijatelja ili ima vrlo malo prijatelja, a vi ste zabrinuti zbog toga, zastanite i razmislite. Možda vašem djetetu to stvarno nije bitno.
Mnogi se ljudi u djetinjstvu bore s društvenim problemima, a kad odrastu, stvari se promijene.
Ako vas nešto baš jako brine, nemojte se ustručavati potražiti pomoć. Niste sami, a potražite stručnu podršku.