Sigurno ćete znati o kakvim to ribicama pričamo. To su mali duguljasti, srebrnkasti, gmizavi insekti koji izlaze kasno noću i jure po kutevima kupaonice kad upalite svijetlo. Ako protrči samo jedna sitna ribica svako toliko, to nas ne zamara previše, ali ako ih je više, treba ih suzbijati.

Što jedu, gdje i koliko dugo žive?

Srebrne ribice vole toplinu i vlagu. Zato ih se najčešće nalazi u kuhinji, kupaonici ili prostoriji za gospodarstvo. Optimalne temperature za njih su između 20 i 30 stupnjeva, a budući da ne vole svjetlost i aktivne su noću, danju ih nema jer čuče u fugama, rascjepima u zidovima, pod lajsnama. U prehrani nisu izbirljive. Iako jako vole škrob, odnosno hranu koja ima šećera, pojest će i kosu, lan, svilu, umjetne materijale, prhut, ljuskice kože, grinje, pamuk, papir, mrtve insekte, plijesni. Ako dulje vrijeme nemaju hrane, ni to im ne smeta jer mogu bez nje preživjeti i više mjeseci. Ovi insekti žive iznimno dugo, do 8 godina, i cijeli život nesu jajašca. Ako znamo sve to o njima, lako je zaključiti da su praktički neuništivi.

kako se riješiti srebrnih ribica

Kako spriječiti da se pojave?

  • prozračujte sve prostorije posebice one u kojima ima vlage
  • u kuhinji dobro zatvarajte namirnice, redovito čistite kuću i uklanjajte ostatke hrane s podova
  • zakrpajte popucale fuge, lajsne, tapete
  • sifon redovito zalijte vrućom vodom jer se ribice tamo skrivaju i preko noći ga prekrijte
  • sanirajte plijesan jer je ona između ostalog i hrana srebrnih ribica

Zašto ih se ipak treba riješiti?

Srebrne ribice nisu opasne za naše zdravlje jer ne prenose bolesti. Činjenica da jedu plijesan, grinje i mrtve insekte na neki način nam čak i odgovara i mogli bismo ih zbog toga držati kao vrstu čistača doma. Ipak, većini je ta ideja odbojna, a i nije ugodno ako ih nađete među namirnicama, hodaju vam po knjigama ili po namještaju.

Protiv njih se stoga borite i to noću ovim prirodnim sredstvima:

Mirisima. Ribice ne vole limun, ocat, lavandu. Obrišite podove mješavinom vode i limunovog  soka ili octa ili lavandinog ulja.

Zamke. Napravite ih od meda i papira. Na papir premažite med i ostavite ga preko noći na mjestu gdje se pojavljuju. Insekti će se zalijepiti pa ih ujutro bacite s papirom. Isto na ljepljivu traku možete posuti šećer.

Prašak za pecivo. Pomiješajte ga sa šećerom. Kad insekti to pojedu, umrijet će.

Krumpir. Prerežite krumpir, izdubite ga i stavite na papir. Noću će se ribice skupiti na krumpiru pa ih uklonite.

Kemija. Ako ne pomažu ovi savjeti odnosno ako je ribica previše, u drogerijama potražite sredstva koja će ih kemijski dokrajčiti.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia