ODVAJANJE OD RODITELJA: Treba li dijete navikavati na odvojenost ako za tim nema potrebe?

Ako ste roditelj, barem ste jednom dobili savjet da se vaše dijete treba malo odviknuti od vas.

Shutterstock

Roditelje u nekom trenutku okolina krene obasipati savjetima kako je vrijeme da se dijete krene navikavati na druge i da bi bilo dobro da budu malo više odvojeni. No ima li taj savjet zaista smisla?

Odvajanje bez razloga je nepotrebno

Malo dijete ne treba navikavati na odvojenost od roditelja, ako za to ne postoji valjani razlog poput pripreme za jaslice, vrtić ili čuvanje. U tom je slučaju poželjno dijete polagano navikavati na tu tranziciju kako bi se bolje pripremilo za nove ljude i novo okruženje

Predlagati nekome da se odvaja od djeteta bez valjanog razloga je loše jer pretpostavlja da je bliskost s roditeljima nešto što se treba smanjiti. Normalno je da malo dijete želi biti stalno uz roditelje, to je dio njihova instinkta za preživljavanje.

Shutterstock 

Slušajte sebe

Ako roditelj nema potrebu za odvajanjem od djeteta, a ipak to učini, to mu može prouzročiti veliki stres. Djeca moraju biti bliska s roditeljima kako bi razvila povjerenje u njih, a kad se to dogodi, osjećat će se dovoljno sigurno čak i kad roditelji nisu blizu.

Postoje situacije u kojima je odvajanje nužno, roditelji se vraćaju na posao, imaju neodgodive obaveze ili jednostavno trebaju malo vremena za sebe. U takvim je situacijama, ako postoji mogućnost, korisno postepeno pripremati dijete na odvojenost. No ako potreba za odvajanjem ne postoji, zanemarite savjete sa strane, slušajte sebe i učinite ono što je najbolje za vašu obitelj.