Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMAMA TREBA ODMOR: Kada beba može provesti noć bez vas i što sve pripremiti u tom slučaju

Autor Jelena Pervan

Pomisao na noć bez bebe kod nekih mama stvara veliki stres.

 beba spava u krevetiću Izvor: Shutterstock

Ponekad se mama noću mora odvojiti od bebe radi hitne situacije, a ponekad jednostavno treba odmor i spremna je prepustiti dijete osobi od povjerenja, na jednu noć. Ta je odluka u potpunosti na majci i samo ona zna kada joj je u redu odvojiti se od bebe na neko vrijeme. Ono što treba uzeti u obzir, pri planiranju odvajanja, je način na koji se beba hrani kao i razina separacijske anksioznosti koja bi se mogla dogoditi.

Priprema hrane za noć

Ponekad se čini zastrašujuće ostaviti bebu u tuđim rukama, ako će i mama i tata biti odsutni, ali ako je ostavljate osobi od povjerenja, nema razloga za brigu. Dobro je da beba polagano razvija odnos s drugim članovima obitelji ili vašim bliskim prijateljima. Možda će joj to biti prvi susret s tetom čuvalicom.

Prvo na što trebate misliti prilikom planiranja odlaska je to kako će beba jesti bez vas. Ako je hranjena adaptiranim mlijekom, tu neće biti posebnih priprema no ako dojite, svakako pričekajte da se dojenje ustabili prije nego ostavite bebu preko noći. To se uglavnom događa oko trećeg ili četvrtog tjedna. Nakon toga možete izdojiti mlijeko i pripremiti ga za bebu.

Ako se planirate izdajati, svakako isprobajte bočicu barem nekoliko puta prije tog odlaska kako bi se beba navikla na nov način hranjenja jer bi je inače mogla odbijati.

 beba jede na bočicu Izvor: Shutterstock

Bebe i separacijska anksioznost

Teško je procijeniti u kojem trenutku bebama počinju nedostajati njihovi roditelji onako kako nedostaju starijoj djecu, ali zna se da i bebe doživljavaju separacijsku anksioznost.

Ona se uglavnom događa oko osmog ili devetog mjeseca, ali ponekad se može dogoditi već i oko šestog mjeseca bebina života. Najizraženija je u prve dvije godine života.

Ako vaša beba inače proživljava separacijsku anksioznost, noćna odvojenost može joj posebno teško pasti, pogotovo ako nije navikla na odvojenost od vas noću. No, ako je beba mlađa i još uvijek nije dosegla tu fazu, vjerojatno neće biti nikakvih problema, piše Baby Center.

Možda će vas zanimati

Najnovije