BEBA POD KLIMOM: Ako želite rashladiti prostor u kojem je dijete, evo na što valja obratiti pozornost

Ni bebama nije ugodno po vrućini, ali kako koristiti klimu?

Shutterstock

Kako su bebe osjetljive na promjene temperature, vjerojatno se pitate treba li ih tijekom ljetnih vrućina izlagati klima uređaju. U načelu, klima uređaj ne može štetiti vašoj bebi ako ga koristite na pravilan način.

1. Dobra priprema

Prije nego što uključite klimu, prozračite prostoriju u kojoj boravi beba. Potom, zatvorite prozore, ali vrata ostavite otvorena, da zrak može cirkulirati po cijelome stanu.

2. Pazite na temperaturu

Dok je dijete budno i aktivno, temperatura u stanu ne bi trebala biti niža od 23 stupnja. Opće je pravilo da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala bitit veća od 10, odnosno 8 stupnjeva tijekom razdoblja bebina spavanja.

3. Redovito čistite filtere

Redovito čišćenje filtera vrlo je važno kako biste spriječili pojavu bakterijskih infekcija. Upotrebljava li se klima-uređaj svakodnevno, stručnjaci preporučuju da filtere valja čistiti svaka dva tjedna. Nakon što ih skinete, dovoljno ih je oprati u mlakoj vodi, dobro osušiti i vratiti natrag.

4. Neka puše ‘prema gore’

Pripazite da beba ne bude izravno na udaru zraka iz klima-uređaja. Stoga, podignite krilca, ali pritom i pripazite u kojem se smjeru odbija klimatizirani zrak da ne bi ponovno bio usmjeren na dijete.

Shutterstock 

5. Koristite fiziološku otopinu za nos

Kako zrak iz klima-uređaja suši sluznicu bebina nosa, ukapajte joj malo fiziološke otopine, pogotovo ako primijetite da teže diše na nos.

6. Uključite odvlaživanje

Ako je u prostoru previsoka temperatura, prvo prostor rashladite, a potom podesite klimu na funkciju odvlaživanja. Jednom kad smanjite vlažnost zraka i temperatura od 26, 27 stupnjeva bit će prihvatljiva.

7. Oprezno prilikom izlaska!

Ako namjeravate s bebom izaći van, sat vremena prije izlaska isključite klima-uređaj da bi se bebino tijelo postupno naviklo na višu temperaturu.

Da bi vašoj bebi bilo ugodno, rashladite prostoriju tako da temperatura u njoj bude ugodna (ponavljamo, nikako niža od 23 stupnja!) I, ako doji, dajte joj češće podoje, a ako je na adaptiranome mlijeku, ponudite joj i vodu, jer je za vrućih dana hidratacija vrlo važna.