Nekada davno sol je bila toliko cijenjena da je služila kao platežno sredstvo. Tada su je ljudi imali u malim količinama i štedljivo je koristili. Na sreću, danas nam je sol dostupna, ali zbog toga ima puno više onih koji pretjeruju s njezinim količinama u usporedbi s onima koji je konzumiraju premalo. Budući da prevelike količine soli u prehrani mogu dugoročno negativno utjecati na zdravlje − povećan rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega kao i mnoge druge poteškoće − sol treba koristiti umjereno, a posebice treba pripaziti kod prehrane djece. Prevelika količina soli je itekako štetna za njihov mali organizam, jer povisuje krvni tlak i opterećuje bubrege koji još nisu sazreli. Zato solite djetetovu hranu tek iza prve godine djetetova života i to oprezno, u malim količinama.

KADA POČETI KORISTITI SOL U PREHRANI DJECE?

Pedijatri i nutricionisti smatraju kako majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebne količine soli. Zato djeci do godine dana, koja su dojena ili su na mliječnoj formuli, u kašice ne treba dodavati sol. Dnevne potrebe djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 grama. Odraslima, za usporedbu, na dan treba čak 10 puta više soli.

shutterstock_576302167.jpg
Shutterstock Dnevne potrebe za soli djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 grama

KAKO ODREDITI TOČNU KOLIČINU SOLI?

Često ćete čuti: "Stavite soli na vrh noža", no ima raznih noževa i raznih shvaćanja o tome koja je to količina. Zato kašicu ili juhu solite solju rastopljenom u vodi. Za pripremu te tekućine uzmite 25 g soli i 100 ml vode. Nakon što zakipi, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dolijte vode koliko je isparilo, zakuhajte i procijedite. Dozirajte tako da primjerice u 3 ml kašice ili juhe stavite pola žličice otopine.

KAKVU SOL KORISTITI U PREHRANI DJECE?

Prednost dajte krupnoj, morskoj soli jer sadrži više minerala i joda, a povrće pokušajte kuhati na pari čime ćete u namirnicama zadržati prirodnu sol.