Preporuka je stručnjaka da se dva puta tjedno na meniju vašeg djeteta nađe riba, a jedna od zdravijih, ali i jeftinijih, vrsta je srdela koju možete pripremiti s krumpirićima u pećnici. Osim što je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, obiluje vitaminima A, D i E te mineralima. A priprema bez prženja puno je zdravija za vaše mališane. Plus je što su i krumpiri i riba iz pećnice podjednako ukusni, ako ne i ukusniji, kao kad ih pržite na ulju.
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE):
- 500 g srdele
- 5 mlada krumpira
- 1 žlica maslinovog ulja
- limun
- češnjak
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Očistite i filetirajte srdele. Lim za pečenje obložite papirom te na njega poslažite srdele. Polijte ih s malo ulja i sitno nasjeckanim češnjakom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite ih 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju. Dok se srdele peku ogulite krumpir i izrežite ga na tanke ploške. Posložite ga na lim za pečenje obložen papirom i polijte s malo ulja. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 do 40 minuta. Okrenite ih jednom tijekom pečenja. Ribu polijte s malo limunovog soka, po želji možete i posoliti prije posluživanja ili dodati neki drugi začin.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano