Bebe u maternici provedu oko devet mjeseci pa im je voda poznati medij, koji ih opušta i blagotvorno djeluje na njihov razvoj. No beba puni doživljaj vode i mogućnost svojih pokreta ne može dobiti u malenoj kadici pa je dobro s njome iskušati i nešto novo. Naša je urednica Kristina svog 5-mjesečnog sina Vilija stoga povela u pravu vodenu avanturu - prvi i jedini spa za bebe u Hrvatskoj. Donosimo njihove dojmove.

Iz Vilijeve perspektive

Ah što da kažem... te mame na porodiljnom... Ne znaju kamo bi se 'metnule', kako se kaže, a ni moja nije od toga cijepljena.

Što joj ja mogu kad imam tek 5 i pol mjeseci i još ne znam samostalno sjediti, a kamoli puzati i hodati, pa ne zna kamo bi sa mnom, osim da trošimo dane po doma po ovom ružnom vremenu.

I tako ja, ni kriv ni dužan, završih na tetošenju kod neke tete. Rekao bih da sam prvo bio skeptičan, ali to bi bila laž, toliko sam društven i volim da me svi nanašaju da bih vjerojatno i vlastitu mamu zamijenio za neku 'lopovicu'.

Zezam se ja, znam ja da moja mama voli mene najviše na svijetu, a nadam se da i ona zna to. Žao mi je što joj to još ne znam reći.

Upravo zato želio bih vam ispričati kako me još jednom ugodno iznenadila odlaskom u spa, kažu veliki, prvi takav u Hrvatskoj.

20221209_145218_.jpg
Kristina Trupeljak Farkaš 

Ja sam tamo bio na masaži i kupki koja me podsjetila na osjećaj kao kad sam bio u maminu trbuhu. Teta mi je pjevala pjesmicu dok me mazala uljima i nešto tamo 'stiskala', bila je nježna i draga, skoro kao moja mama. Uživao sam, valjda su to i drugi vidjeli na mom smiješku.

Pomislio sam si - može li bolje, kad ono - može! Malo me zbunio veliki plavi kolut oko glave, ali kad su me uronili u bazenčić tople vode, pustili mi mjehuriće, a ja sam pogledom pratio svoju mamu, ja nisam znao jesam li se vratio 6 mjeseci unatrag, jesam li u raju ili što je to. Mama je pjevušila, slikala me, tepala mi, ja sam se koprcao s jedne na drugu stranu bazenčića, ma uživancija. Teta me je čak pustila da plivam duže od uobičajenog jer sam joj bio zadnji gost.

Mama me jedva izvukla iz bazenčića, nahranila i odvela u auto gdje sam zaspao kao beba, koja i jesam. Dan za pamćenje i ako ću se nečeg sjećati iz ovih ranih mjeseci mog života, to će biti taj dan!

A sad predajem riječ mami, ipak će vam ona to bolje objasniti, dovoljno se već pomučila prevodeći moj bebeći jezik vama koji čitate.

Iz maminog kuta...

Vili je rekao skoro sve bitno, ja ću još nadodati da je oksitocin 'frcao' na sve strane. Nisam jedna od onih pomodnih mama koje moraju pohoditi s bebama sva IT mjesta, slikavati ih u tisuću modnih kombinacija s još toliko rekvizita, ali ovo smo morali isprobati.

Rekli bi dušebrižnici, isto si ga tako mogla i u lavor tople vode staviti. To su znali reći i vlasnici ovoga opuštajućeg mjesta za bebe, koja je ovu genijalnu ideju s Instagrama sprovela u odličnu praksu koja, uz to što pomaže bebama, opušta i mame. Jer, ipak se zna da su mame najsretnije kad je i njihova beba sretna.

20221209_150154_.jpg
Kristina Trupeljak Farkaš 

Ana je spremna i roditelje podučiti masaži bebe, a ja sam je 'iskoristila' za niz pitanja, kao novopečena mama 'staropečenoj'. Strpljivo je odgovarala na sve moje upite, bila je iznimno ugodna i čak mi otkrila par 'caka' koje je primijenila na svojem klincu.

Kaže mi, neke bebe baš i ne vole vodu, a kad se tako nešto dogodi, tretman se odgađa i ništa se na naplaćuje. Za ostale 'ribice', ponovit ću Vilijeve riječi, ovo je čista uživancija i vrlo ugodno iskustvo. I ne, nije me teta Ana platila da ovo napišem, zaista to mislim.

Floating od cca pola sata (mi smo plivali i duže jer smo bili zadnji gosti taj dan, a i ja sam bila brbljiva, a Ana prepristojna da me valjda otkanta ranije) poboljšava koordinaciju, ravnotežu, mišićni i koštani sustav. Sile pritiska vode jačaju i kapacitet pluća, probavu, poboljšavaju apetit i bebin san.

20221209_150351_.jpg
Kristina Trupeljak Farkaš 

'Masaža pak djeluje kroz četiri sustava, odnosno interakciju u kojoj se djeca povezuju s roditeljima i uče verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Kupka u vodi ugrijanoj na od 35 do 37 stupnjeva pomaže, između ostalog, i kod grčeva, boli, zatvora, nicanja zubića', objasnila je fizioterapeutkinja.

Dodala je i da se floating može prakticirati, od dva tjedna starosti ako je pupak otpao, ranica zarasla i djeca su teška više od tri i pol kilograma pa sve do godinu i pol. Iznad te dobi više ne mogu plutati jer su im kadice premale. Valjda napomenuti da kako bebači rastu, tako im se prilagođavaju i masaže.

Da je više sličnih aktivnosti kako bi mlade mame mogle birati, bilo bi još bolje jer svi znamo da su novopečeni roditelji najzahvalnije mušterije. Nema onog tko ne voli priuštiti nešto novo svojem bebaču. Kaže meni moj tata, Vilijev deda, da će u vrijeme njegovih klinaca biti popularno 'skočiti' do Marsa u toplice. I to je moguće!

Naša 'domaćica', vlasnica, kaže da joj je posao procvjetao tek kad ju je posjetio Tiktoker Sandi Pego i reklamirao na društvenim mrežama. Koliko ću joj pomoći ja ovim tekstom, ne znam, ali moja 'recenzija' njezina biznisa je i za plus 10!

Tako da - influenceri, ima da navalite!