Ovisno o tome je li dijete dojeno ili se hrani na bočicu, majke se trebaju drukčije ponašati. Za dojenu djecu tekuća stolica manje je opasna jer ona često inače imaju vodenastu stolicu prošaranu komadićima. Njihova stolica može biti i različitih boja od žučkaste do zelenkaste što je potpuno normalno. Dojeno dijete će dojenjem nadoknaditi izgubljenu tekućinu i majka mu vjerojatno neće trebati davati dodatne tekućine.

shutterstock_1905589327.jpg
Shutterstock Za dojenu djecu tekuća stolica manje je opasna jer ona često inače imaju vodenastu stolicu

Kod ostale djece, one koja se hrane na bočicu i posebice one starije od 6 mjeseci, proljev je pitanje kod kojeg treba biti izrazito oprezan. Kod njih može brže doći do dehidracije. Primijetite li da dijete ima bolove u trbuhu, snažno i opetovano povraća ili odbija tekućinu treba se javiti liječniku. Koji su još simptomi koji vas trebaju uputiti liječniku:

1. tekuća stolica koja ne prestaje ni nakon 6 sati

2. pospanost i apatija kod djeteta

3. visoka temperatura i povraćanje

4. uvučena fontanela

5. rijetko treptanje (dugo gledanje bez treptanja)

6. smanjena količina mokraće (manje mokrih pelena)

7. slab refleks sisanja, odnosno odbijanje tekućine (ako dijete već pije)

shutterstock_488651425.jpg
Shutterstock Ako proljev prati i visoka temperatura javite se liječniku

Čime liječiti proljev?

Kod proljeva je najveća opasnost za dijete da stolicom izbaci previše tekućine i poremeti ravnotežu elektrolita (soli) u tijelu. Tekućinu i elektrolite kod proljeva treba nadoknaditi. Kod dojenog djeteta mlađeg od šest mjeseci, odnosno onog koje još nije upoznalo kašice, to ćete napraviti češćim stavljanjem djeteta na prsa.

Kod djece koja se hrane na bočicu do šest mjeseci, važno je znati nekoliko stvari. Njima, za razliku od isključivo dojenje djece, ionako uz bočicu treba davati piti tekućinu jer od umjetnog mlijeka mogu ožedniti. Kad takvo dijete dobije proljev njemu treba pokušavati dati više tekućine, vode i čaja te pripremiti i Rehidromix soli namjenjene dojenčadi kako biste nadoknadili sve što je tijelu potrebno i premostili to vrijeme koje vam je potrebno da stignete liječniku.

shutterstock_1089455096.jpg
Shutterstock Djetetu koje se hrani na bočicu u slučaju proljeva morate dati dodatnu tekućinu, najbolje vodu


Što u slučaju proljeva smiju jesti djeca?

- mlađa od 6 mjeseci i isključivo dojena: nastavak dojenja s malo češćim podojima

- mlađa od 6 mjeseci na adaptiranom mlijeku: u bočicu s pripravkom nadodati malo rižine sluzi u količini 1/4 bočice

- djeca koja jedu kašice: kuhano povrće (ovisno o mjesecu dohrane u kojem se dijete nalazi), voće (banane, jabuke), riža, žitarice, nemasno meso (piletina, teletina)