Dijete ima zubiće i prije rođenja samo što su oni skriveni u čeljusti. Prije no što počnu nicati, njih 20 je već nagurano i spremno čeka svoj trenutak slave. Čak i neki trajni zubići koji će izrasti tek između 6. i 12. godine već čekaju unutar čeljusti.

Oko 6. mjeseca života bebama obično nikne prvi zubić i to najčešće u donjoj čeljusti. Nije, međutim neobično da se prvi zubić u bebinim ustima pojavi već sa tri mjeseca, da se dijete rodi s izniklim zubićem ili da pak prvi zubić dobije tek kad prohoda sa godinu dana. No, kad prvi izađe, obično svaki mjesec nakon toga izađe još po jedan novi pa se prosječno dijete u prvoj godini smije sa 6 do 8 zubića u ustima.

Nekim bebama zubići niču bez ikakvih problema, ali većina u to vrijeme roditeljima priređuje prave probleme. Ali bebe imaju razlog za nervozu i plač. Kad zubić izlazi, čeljust postaje osjetljiva, bolna, a zubno meso natiče. Sve to svrbi i boli jer si zubić radi mjesto. Dijete se može zarumeniti te dobiti i temperaturu, a sve je to posljedica koncentracije organizma na zubiće što djelomično može oslabjeti imunitet. Ako se visoka temperatura zadrži, pedijatar bi trebao pogledati ima li drugog uzroka zašto je prisutna.

Svaka beba prođe barem malo nelagode s nicanjem zubića, no roditelji mogu ublažiti nelagodne simptome koje beba osjeća. Ublažite nelagodu, svrbež i bolove u bebinim desnima na sljedeće načine:

  • Hladna žlica ili komad hladnog čvrstog povrća.Dajte je djetetu hladnu žlicu ili komad čvrste očišćene mrkve u ruku kako bi se zabavljalo i usput zadovoljilo potrebu da počeše nateknute desni
  • Gumeni kotačići i igračke za zubićeIma ih u raznim oblicima, bojama i materijalima. Stoga pripazite da su kvalitetni, da ne sadrže PVC, PE i PP spojeve. Iskoristite kolutiće koji se mogu ohladiti u hladnjaku (ne u zamrzivaču) jer donose trenutno olakšanje.
  • Masaža desni. Djeci pomaže kad im masirate zubno meso prstom i time im olakšate svrbež.
  • Čaj od kamilice ili kadulje. Pomozite djetetu nazašećerenim čajem od kamilice ili kadulje. Možete ga nanijeti na bebine desni vatenim štapićem.

Foto: Profimedia