Može li beba previše spavati i što kad se ne budi ni za jelo? Obratite pažnju na ove situacije

U prvim tjednima beba više-manje samo jede i spava, ali za to vrijeme njen mozak radi punom parom.

Shutterstock

Nakon izlaska iz rodilišta mnoge se majke začude kako beba puno spava. Međutim, novorođenčad treba puno sna – između 14 i 18 sati dnevno. Sasvim je normalno da u prvim tjednima života bebe spavaju gotovo bez prestanka, a bude se uglavnom zbog hranjenja.

Spavanje inače ima ključnu ulogu u rastu i razvoju, koji je vrlo intenzivan u prvim danima i mjesecima. Ono što je korisno znati je da novorođenčad uglavnom ne spava više od dva do četiri sata "u komadu", ni danju ni noću.

U prvim tjednima života uobičajeno je da beba spava od 14 do 18 sati dnevno, a s mjesec dana između 12 i 16 sati dnevno. Naravno, svaka je beba drugačija, pa je sasvim u redu da postoji malo odstupanje od ovog prosjeka.

Zašto bebe puno spavaju?

U prvim tjednima beba više-manje samo jede i spava, što je i očekivano, ali za to vrijeme njen mozak radi punom parom.

Naime, bebe u prvoj godini života jako brzo rastu, a oko prvog rođendana trebale bi utrostručiti svoju porođajnu težinu. U ovoj prvoj, intenzivnoj godini mališani se uče okretati s trbuha na leđa i obrnuto, sjediti, puzati, stajati, jesti krutu hranu, uče neke socijalne vještine, neki čak i hodaju, te izgovaraju prve riječi. San je stoga vrlo važan za njihov fizički i psihički razvoj, piše Babycenter.com.

Spavanje potiče učenje, a kako beba neprestano prima nove informacije iz okoline dok je budna, njezin mozak obrađuje te informacije tijekom sna i priprema je da istražuje okolinu na nove načine.

Ukratko, novorođenčad toliko spava jer puno uče i brzo rastu te im je potreban odmor kako bi imali energije i sposobnosti za sve to.

Shutterstock 

U kojim situacijama i stanjima bebe previše spavaju?

Normalno je da novorođenčad gotovo neprestano spava, budeći se samo da jede. No, s otprilike mjesec dana dijete bi trebalo biti malo budnije, a za to vrijeme promatrati okolinu oko sebe.

Koliko dugo beba može ostati budna ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući bebin temperament i duljinu prethodnog sna. Vrijeme koje provede budna obično se naziva prozorom buđenja, a ono se produljuje kako ona raste. U početku novorođenčad obično može izdržati oko sat do sat i pol prije nego što ponovno zaspi.

Neke bebe spavaju tako da se ne bude često čak ni za jelo, a Američka pedijatrijska akademija savjetuje da u tom slučaju roditelji daju djetetu da jede dva do tri sata danju i četiri sata noću, barem dok ne povrati svoju porođajnu težinu.

Također, ponekad bebe imaju periode kada spavaju više nego inače, a za to mogu postojati razlozi, a najčešći su:

  • Infekcije, poput prehlade – bebe se trebaju odmarati da bi se oporavile, baš kao i odrasli.
  • Skokovi u razvoju - bebe u prvoj godini prolaze kroz nekoliko razdoblja vrlo intenzivnog rasta iu tim razdobljima potrebno im je više odmora kako bi tijelo imalo energije za sve promjene.
  • Cijepljenje - neke bebe spavaju duže nakon cijepljenja dok im tijelo radi na jačanju imuniteta.
  • Žutica– obično se javlja kod beba, no kod nekih je izraženija. Bebe s žuticom malo više spavaju, a ako se radi o blažem obliku žutice, trebala bi proći sama od sebe za otprilike dva do tri tjedna.

Povremena razdoblja produljenog sna normalna su za bebe i općenito ne treba brinuti. No, ako uz izrazitu pospanost postoji i povišena tjelesna temperatura ili znakovi problema s disanjem, poput ubrzanog disanja ili "zviždanja" pri disanju, potrebno je konzultirati pedijatra.

Također, potražite savjet liječnika ako se beba nikako ne budi da bi jela, već ga stalno morate buditi.