Često vam se učini da je vaša beba preko noći narasla. No to nije samo metafora niti daleko od istine jer se pokazalo kako bebe tijekom skoka u razvoju mogu doslovce preko noći narasti i 10 milimetara.

No skokovi u razvoju sa sobom nose i znatne promjene u ponašanju malih beba. Ako je dijete svakodnevno veselo i razigrano, a odjenom se ponaša kao da ga je uhvatila 'žuta minuta', možete pretpostaviti da je riječ o skoku u razvoju.

Kako prepoznati razvojni skok?

Čak postoji i okvir unutar kojeg se događaju razvojni skokovi pa tako otprilike možete znati kada ih očekivati. Jedan se događa unutar prvih deset dana bebina života, a potom u dobi od tri tjedna, šest tjedana, deset tjedana, tri mjeseca, pet mjeseci, sedam mjeseci, devet mjeseci, jedanaest mjeseci, ali I između 13. i 14. mjeseca.

Naravno, nisu sva djeca ista i ne može dijete znati da je vrijeme za razvojni skok, ali je uočeno da se oni događaju najčešće baš u tom periodu. Osim toga, može se dogoditi razvojni skok, a da uopće ne bude popraćen drastičnom promjenom u ponašanju. Srećom, razvojni skokovi traju samo nekoliko dana, a rezultat je velika i zdrava beba tako da sve što vam tih dana treba jest – strpljenje.

Jedan od ‘težih’ simptoma tijekom skoka u razvoju su problemi sa spavanjem. Budući da su bebe nervoznije, slabije će spavati. Svakako, tada zahtijevaju i više hrane. No, unatoč tomu, nemojte buditi bebu tijekom večeri kako biste je nahranili, posebice ne ako je napokon mirno zaspala.

dojenje novorođenčeta
Shutterstock 

Naime, stres i nervoza s kojima se tijekom razvojnih skokova beba susreće zahtijevaju (i zaslužuju) kvalitetan odmor.

Češći podoji i više sna

Skokovi u razvoju su bitka koju ne vodi samo vaša beba, nego i roditelji. Ako tijekom skokova dojite, onda pokušajte s češćim podojima. Naime, tijekom tog razdoblja zdravije je i veća je utjeha bebi možda čak kraće i češće dojenje nego veliki razmaci između podoja.

Za mamu, važno je da hvata trenutke za odmor kad god je u mogućnosti. U razdoblju razvojnih skokova iskoristite svaku moguću pomoć, od brige o bebi do kućanskih poslova. Jer, ako ste vi naspavani i smireni, i vaša beba će lakše proći kroz izazove razvojnih skokova.