Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja, a pojavljuje se kod 50 do 70% donošene i čak 80% nedonošene novorođenčadi

fiziološka žutica

Dok je dijete u majčinu trbuhu, nema stolicu, nego se dio bilirubina, koji je iz crijeva dospio u cirkulaciju, izlučuje kroz posteljicu u majčinu cirkulaciju te izlazi van kroz bubrege. Nakon porođaja nema više posteljice, a bilirubin se  nakuplja u bebinoj krvi. Sve dok dijete ne počne jesti, nema ni bakterija u crijevima koje bi razgrađivale nakupljeni bilirubin. Stoga, danas inzistira na što ranijem stavljanju djeteta na majčina prsa ili općenito na hranjenju. Kako sav bilirubin nakon porođaja dospijeva u bebina jetra, ne izlučuje se urinom, a jetra, još nezrela, ne mogu sav bilirubin konjugirati i omogućiti mu izlučivanje u žuč, nastaje hiperbilirubenija.

Kod zdrave djece to će se stanje za nekoliko dana normalizirati, jetra će preuzeti svoju funkciju, ali kod nedonošene ili bolesne novorođenčadi to će potrajati nešto duže.

Ako se bilirubina nakupi više nego što je dopušteno, može se razviti oštećenje mozga, pa se moraju poduzeti hitne mjere za smanjenje koncentracije.

Dijagnoza novorođenačke žutice postavlja se pregledom, a žuticu obilježava žutilo kože i sluznica, a pregledom krvi utvrđuju se vrijednosti bilirubina. Liječenje se kod 'fiziološke' žutice ne provodi jer u većini slučajeva nestaje u tjedan dana. Preporučuje se što prije i što češće hraniti – bilo na prsima ilimliječnom formulom. Kad su vrijednosti bilirubina više od dopuštenih ili se brzo mijenjaju, provodi se fototerapija, tj. osvjetljivanje djetetove kože vidljivim dijelom spektra svjetlosti.

To se postiže posebnim lampama u rodilištima, a inače, a u kućnoj njezi preporučuje se izlaganje sunčevu svjetlu. Osvjetljivanjem kože bilirubin se energijom svjetla pretvara u topive spojeve, koji se izlučuju bez konjugacije u jetrima.

To se, ipak, rijetko događa i najveći broj žutica u novorođenčadi fiziološke je naravi i prolazi bez intervencije.

Dva uzroka novorođenačke žutice:

Postoji više uzroka novorođenačke žutice, no svi se mogu svrstati u dvije skupine:

  • PREKOMJERNO STVARANJE BILIRUBINA: nepodudarnost krvnih grupa i Rh-faktora majke i djeteta, zbog čega se eritrociti pojačano raspadaju, razne prirođene bolesti eritrocita, manjak vitamina K i drugo.
  • NEDOVOLJNO IZLUČIVANJE BILIRUBINA: razne metaboličke bolesti i endokrine bolesti, koje oštećuju jetra, nedovoljno izlučivanje žuči, nasljedni razlozi u samim jetrenim stanicama i dr., zatim postoje i miješani razlozi: sepsa, intrauterina infekcija, poremetnje disanja, majčin dijabetes i sl.

Posebno stanje jest LAKTACIJSKA ŽUTICA. Ona se pojavljuje kod posve zdrave djece na prsima, katkad traje i duže od mjesec dana, a ne zna se pravi uzrok – možda metaboliti nekih majčinih hormona koji se pojavljuju u majčinu mlijeku te usporavaju u djetetovim jetrima konjugaciju bilirubina.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije