BEBA SE UGUŠILA DOK JU JE MAMA NOSILA U MARAMI: Tragedija se dogodila u čekaonici kod pedijatra

O tragičnome događaju tri godine kasnije progovorila je medicinska sestra s kojom je mama tada razgovarala.

Shutterstock

Nošenje beba u marami ima mnogih prednosti i benefita za bebu, a u nekim kulturama bebe stavljaju u marame čim se rode, i to je jedini način kretanja s mališanima.

Unatrag dva desetljeća nošenje bebe u marami postaje sve popularnije i u zapadnim kulturama, ali je važno bebu u maramu stavljati na pravilan način i izbjegavati položaj u kojem bebi brada pada na prsa jer postoji opasnost od gušenja. Za The Guardian je nedavno progovorila medicinska sestra Kathryn Mitchell o tragediji koja se dogodila 2109. godine u Australiji, a kojoj je ona bila svjedokom.

Majka je došla na pregled i razgovor sa svojom trodjednom bebom koju je nosila u marami. I dok je majka razgovarala s medicinkom sestrom, dječačić Harvey je izgubio svijest zbog nedostatka kisika u mozgu. Kada ga je majka izvadila iz marame, dječak je bio blijed i bez svijesti, a liječnički tim odmah je krenuo s oživljavanjem, ali Harveyja nisu uspjeli spasiti.

Shutterstock 

Nakon istrage o smrti, utvrđeno je da je beba bila u marami, bez ijednog otkrivenog dijela tijela. Kada je mama došla u čekaonicu, dječak je bio miran u marami, a medicinska sestra Kathryn Mitchell je pretpostavila da je zaspao.

Majka ju je 15-ak minuta ispitivala o hranjenju i spavanju, a potom je liječnik trebao pregledati Harveyja.
Kada ga je pedijatar pogledao, beba je bila blijeda, sa plavim mrljama te joj je iz nosa curila krv. Harveyjeva glava i vrat bili nagnuti naprijed, a brada mu je bila na prsima.

Unatoč oživljavanju, dječak je preminuo.

Na kraju je utvrđeno da se trotjedni Harvey ugušio u marami, a što je bila posljedica lošeg položaja u zavezanoj marami. Preporuke za nošenje beba u maramama su prije svega kvalitetna edukacija o nošenju, beba mora biti u pravilnom položaju, a to je da joj je glava uvijek vidljiva, leđa im trebaju imati dobar oslonac, a beba treba biti toliko blizu da je možete poljubiti tijekom nošenja, brada nikako ne smije biti u mogućnosti klonuti na prsa, a nosić i usta nepokriveni.

Ako niste sigurni kako nositi bebu u marami, pričekajte da navrši četiri mjeseca života, kada opada rizik od gušenja jer dijete već može samostalno držati glavicu.