Kada ugledate fotografiju na kojoj mama svoju bebu nosi u sling-marami, oh, kako to izgleda jednostavno, a dijete tako spokojno spava. No kada se odlučite na taj korak kupnje marame i kada dođe na vašu adresu, ne znate odakle biste počeli, a ako je beba mlađa od tri mjeseca bojite se da se neće ugušiti ili da ćete joj nešto slomiti.

Nositi bebu izvrstan je način da vam bude blizu, da joj pružite osjećaj sigurnosti i zaštite, a kada postanete iskusni nosač, moći ćete uživati i u svakodnevnom kretanju i beba se neće buniti. Jer, ona uglavnom treba vaš miris i toplinu.

Većina je marama dizajnirana za bebe od 3, 5 kg naviše, stoga u ovu se avanturu možete ubaciti čim se osjetite fizički spremni, odnosno vaše se tijelo oporavi od poroda.

Možda ćete se osjećati spremni već nekoliko dana nakon rođenja djeteta, ili nekoliko tjedana, ovisi o porodu. Ako osjećate bol, pritisak ili nelagodu u zdjelici ili je vaša bebica jako sitna, radije pričekajte. Važno je da u nošenju bebe uživate i osjećate se nesputano.

Ako ste rodili carskim rezom, možete nositi bebu neke kraće periode, jer novorođene su bebe lagan teret, a rub marame ne bi trebao iritirati ranu od reza budući da bebu nosite iznad razine struka, a djetetova glava je u razini vaših grudi.

Kad nosite bebu, u vašem ali i bebinom tijelu opada razina kortizola, hormona stresa. Naime, tijekom 18 mjeseci, 9 mjeseci tijekom trudnoće i 9 mjeseci poslije rođenja između majke i djeteta je posebna povezanost. Jeste li znali da antroplozi ljude zapravo nazivaju ‘tobolčarima’? Dok nosite svoju bebu prvih 9 mjeseci njezina života, ona je okružena poznatim zvucima i ritmovima koje je upamtila još u vašoj maternici (ritam hodanja, kucanje srca, ritam disanja…) i pada u stanje tihe budnosti u kojemu može učiti o svojoj okolini i razvijati se.

1. Odaberite vrstu marame!

Kada tražite maramu za svoju bebicu, možete odabrati između klasične marame, ringslinga ili mei tai marame.

Klasična je marama zapravo komad platna dužine oko 4 metra i širine 70-ak centimetara, koja se može vezati na desetke načina, a možete ju koristiti od bebina rođenja.

klasična marama

Ringsling je marama koja je puno jednostavnija za korištenje, a najpraktičniji je onaj model s prstenovima pomoću kojih podešavate visinu i veličinu te u kojem bebicu možete nositi od rođenja.

ring sling

Mei Tai marama sašivena je tako da iz kuteva četvrtastog panela izlaze dugačke trake tkanine – dvije donje trake vežu se oko struka, dok se gornje trake vežu preko ramena i oko tijela osobe koja nosi bebu. Nosiljka se bebi podigne preko leđa, a u ovako zavezanoj marami beba se nosi sprijeda ili straga, ali tek u dobi od navršena 4 ili 5 mjeseci.

2. Isprobajte prije kupnje

Svako je tijelo različito, kao i bebe, ali i kućni budžet. Stoga, prije kupnje isprobajte marame i odaberite koja vam je najjednostavnija za korištenje, ali i koja vam je najudobnija za nošenje. Nikako ne kupujte maramu za koju vam je neka mama rekla kako je najbolja jer vama možda baš ta neće odgovarati.

I ne isprobavajte maramu dok ste trudni jer ne možete dobiti pravi dojam. Najidealnije je nosiljku isprobati zajedno s bebom.

3. Razmislite o kupnji rabljene marame

Mnoge su mame kupile neku od marama prije vas, ali je možda nikad nisu ni koristile. Tako da... rabljenu maramu možete kupiti i preko online oglasnik, i to povoljno.  Isto tako, ako kupite maramu koja vama ne odgovara, i vi je možete prodati preko interneta.

4. Učite s partnerom

Kada na internetu ugledate mamu kako nosi bebu u marami, to vam se može činiti lako kao šala. No trebat će vam ipak malo više vremena i malo više tutorijala i, naravno, prakse kako biste se osjećali ugodno u novoj ulozi nosača. Najbolje je vježbati s bebom i partnerom, ili prijateljicom, kod kuće, tako da jedna osoba gleda sa strane nosite li bebu pravilno ili ne. Najbolja varijanta je ako imate mamu prijateljicu, koja je već iskusna nosačica pa vam može pokazati male trikove za nošenje bebe.

Za vježbanje odaberite dio dana, kada nikamo ne žurite, a bebica neka bude nahranjena, presvučena i naspavana.

5. Obratite pozornost na svladavanje 'sigurnih' položaja

Važno je da beba bude pozicionirana tako da diše nesmetano te da joj je tijelo u položaju pogodnom za njezinu dob.  Provjerite sljedeće:

Zategnutost marame: Tkanina marame treba biti tako zategnuta da je beba položena na vaše tijelo, a marama je zahvaća kao da je u zagrljaju.

Beba vam je cijelo vrijeme vidljiva: Važno je da prilikom nošenja možete pratiti bebino disanje i boju kože kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Beba treba biti dovoljno blizu da je možete poljubiti: Trebali biste moći poljubiti bebu u glavicu. Ako se morate sagnuti, znači da je beba prenisko pozicionirana na vašem tijelu

Bebina se brada ne smije naslanjati na prsa

Između bebine brade i prsa treba biti razmak dva prsta. Dojenčad ima tešku glavu, a slabe mišiće pa trebate osigurati otvorene dišne putove.

Leđa u pravilnom položaju

Kad je marama dovoljno zategnuta, podupire bebina leđa tako da su ona u prirodnom položaju. Ako se beba 'klati u marami, niste je dovoljno zategnuli.

6. Što ako beba negoduje kad je nosite?

Nositi bebu može biti tako divno iskustvo, ali ne i ako beba neprestano vrišti iz svega glasa. Iako većina beba voli da ih se nosi, postoje i one koje će pokazivati da nisu zadovoljne. Stoga, počnite s maramom koja se brzo i jednostavno stavlja kako biste mogli biti sigurni u ono što radite.

Bebe često negoduju kod naglih promjena. Ako je bebica nervozna, pokušajte je lagano ljuljuškati i pjevati joj dok je stavljate u maramu.

Bebama samo treba prilagodba, ako negoduje kod jednog položaja nošenja, možda će joj odgovarati drugi.

7. Što ako mami nije ugodno nositi bebu?

I mami bi nošenje bebe trebalo biti ugodno i bez boli! Pravilno namještena marama trebala bi podupirati bebu na vašem tijelu jer, zapravo, ako je nosite cijelo vrijeme u naručju, to vam može prouzročiti bolove u kralježnici i ramenu, a nošenje u marami bi vam trebalo donijeti olakšanje. Provjerite vežete li maramu pravilno ili isprobajte drugu vrstu marame.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock