POVEZIVANJE KOMUNIKACIJOM: Kako pričati bebama od najranije dobi i zašto je to važno za njihov razvoj?

Pričanje bebama otvara vrata svijeta u koji su došli, a nama daje mogućnost da se s njima još više zbližimo.

Shutterstock

Iako se ponekad čini kao jednostrana komunikacija, pričanje bebama razvija njihovu svjesnost o jeziku i svijetu koji ih okružuje. Toliko je jednostavnih tema koje možete podijeliti sa svojom bebom i tako se još više s njom povezati.

Pričajte o svakodnevnim situacijama

Idealno vrijeme za početak razgovora s bebicom počinje čim se beba rodi. Od dolaska na svijet, beba upija velike količine različitih informacija slušajući i gledajući svoje bližnje kako govore. Što više različitih riječi čuju, bebe će bolje razvijati svjesnost o jeziku i razumijevanje, a to će kasnije utjecati i na broj riječi koje koriste.

S bebom možete pričati o svakodnevnim situacijama, najbolje o onima u kojima se trenutno nalazite. Bilo da je riječ o pripremi hrane, presvlačenju ili kupanje bebe, sve što zajedno radite, možete verbalizirati za svoju bebu.

Shutterstock 

Šetnje u parku iskoristite za imenovanje stabala ili biljaka koje beba promatra. Možete spomenuti i kako u tim stablima živce ptice, možda i neka vjeverica.

Poštujte djetetvu potrebu za tišinom

Bebe ponekad trebaju tišinu pa ako primijetite da je dijete prestalo reagirati na vas i počelo biti nervozno ili umorno, možda je vrijeme da pričanje ostavite za kasnije.

Djetetov će temperament također utjecati na to koliko vas želi slušati i komunicirati s vama. Neke su bebe po prirodi zainteresiranije za interakciju dok su neke mirnije.

Iako će se u početku činiti da je riječ o jednostranoj komunikaciji koja možda nema toliko smisla, ne odustajte, jer bebe će se s vremenom sve više uključivati u 'razgovor'. Njihovi će se odgovori ogledati u kontaktu očima, osmijesima, zvukovima i različitim pokretima tijela kako bi sudjelovali u interakciji s vama.
Komuniciranje s bebama osnažuje vašu vezu i pomaže bebi da još bolje upozna svijet.

Čitajte i pjevajte bebama

Kad pričate svojoj bebi, isključite televizor i računalo te budite sasvim prisutni. Ako primijetite da se dijete zanima za nešto, verbalizirajte to.

Djetetu pričajte o stvarima koje će mu biti zanimljive. O priči koju ste zajedno čitali, o šetnji s bakom i djedom ili nečemu što se trenutno događa. Bebama su zanimljive padaline i vremenske promjene pa možete komentirati kakvo je vrijeme bilo jučer, a kakvo je danas.

Shutterstock 

Ako koristite kompleksnije riječi, djetetu uvijek nakon toga opišite što to znači. Na primjer, ako mu kažete da je danas dan za pedijatra, objasnite da je to doktor koji pomaže bebama i djeci.

Čitajte svojim bebama, od najmanje dobi, svaki dan. S vremenom će beba naučiti da je čitanje vaše posebno vrijeme za uživanje. Čitajte istu priču nekoliko puta pa će beba s vremenom i sama početi reagirati na određene dijelove te ilustracije.

Pjevajte pjesmice u vožnji, za vrijeme kupanja ili prije spavanja. Bebe vole ritam, a boja vašeg glasa u kombinaciji s melodijom, veselit će ih i umirivati.