KRATAK VODIČ ZA NOVE RODITELJE: Koliko bebe dobivaju na težini i kada je premalo?

Ako vam ste dobili prvu bebu, sigurno će vas zanimati kako bi prvih mjeseci trebala dobivati na težini.

Shutterstock

Kada postanete roditelj, pogotovo prvi put, želite biti sigurni da se vaša beba razvija pravilno, da je zdrava i da na dnevnoj bazi dobiva dovoljno mlijeka. Jedan od parametara koji pokazuju kako vaša beba raste jest i njezina težina, odnosno koliko grama tjelesne mase dobiva na mjesečnoj razini. Kako ste tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života redoviti posjetitelj pedijatrijske ordinacije, a dio pregleda je i mjerenje bebe, pedijatar će uspoređivati dobivene vrijednosti i uspoređivati ih iz mjeseca u mjesec.
Kasnije, kada dijete navrši 6 mjeseci, pedijatar neće kontrolirati njegovu masu na mjesečnoj razini nego svaki drugi mjesec, i to dok ne navrši godinu dana života.

Što utječe na porođajnu težinu bebe?

Valja naglasiti i da je svako dijete priča za sebe i da se svako dijete rađa sa svojom porođajnom težinom koju prije svega određuje datum poroda. Bebe rođene nakon termina često su veće, a one rođene ranije su manje porođajne težine.

No na porođajnu težinu utječe i prehrana majke prije i tijekom trudnoće te njezine životne navike, a ne smijemo izuzeti niti važan čimbenik kao što je genetsko naslijeđe. Beba, naime, od svojih roditelja nasljeđuje i građu tijela, visinu i težinu.

Dakako, pokazalo se da porođajnu težinu određuje i spol pa se djevojčice često rađaju s manjom porođajnom težinom od dječaka.

Shutterstock 

Koje su smjernice pravilnog dobivanja na težini?

Prema nekim kriterijima i promatranjima, većina djece do dobi od četiri mjeseca udvostruči svoju porođajnu težinu, a oko prvoga rođendana je čak tri puta teža nego na dan rođenja. Zapravo, težina dječaka će se utrostručiti za otprilike 13 mjeseci, a težina djevojčice za 15-ak mjeseci.

Zdrave bebe obično izgube desetinu svoje porođajne težine tijekom prvoga tjedna života. Bebin je želudac veličine oraha pa može konzumirati samo malu količinu mlijeka, a to je u odnosu na hranu, koju je primala preko pupkovine, znatno manje. Također, bebino tijelo sada troši kalorije i na zagrijavanje tijela i na sisanje, na plakanje, na probavu. Možemo reći da je beba 'uključena' na vanjske postavke preživljavanja na kojima jednostavno njezino tijelo troši više kalorija.

Dok se želučić ne 'raširi' i dok traje prva prilagodba bebina sustava, gubitak težine je posve normalna pojava zbog koje se ne treba zabrinuti.

Kako bebin želučić raste, tako se mijenja i majčino mlijeko, postaje masnije i hranjivije pa tijekom sljedeća 2 do tri tjedna bebe vraćaju svoju porođajnu težinu.

Što ako se uspori dobivanje na težini?

Dobivanje na težini može se usporiti najčešće zato što beba počne više i češće spavati, a rjeđe se hraniti. U tome slučaju, pokušajte bebu češće buditi i stavljati je na grudi ili, ako se hrani na bočicu, dajte joj češće obroke.

Jedan od razloga zašto beba ne dobiva dovoljno na težini je i ako je majka pod stresom pa se zbog povišene razine hormona stresa mijenja kvaliteta i količina mlijeka, što utječe na zadovoljenje bebinih prehrambenih potreba.