MIRIS BEBE: Otkrivamo zašto bebe tako lijepo mirišu, iznenadit će vas pravi razlog

Jedan od razloga zašto vam je vaša beba tako slatka i najradije biste je - ma jednostavno "pojeli" - jest i njezin prekrasan miris! Otkrivamo otkud im ta divna aroma, ali i kada će ona, nažalost, jednostavno nestati...

Shutterstock bebe tako finu mirišu zbog građe svoje kože

Vjerojatno ste već negdje imali priliku pročitati da bebe mirišu kako bi privukle majke čija toplina im je od presudne važnosti. Taj miris izgleda osobito jako djeluje i na očeve koji zbog sveprisutnog bebinog mirisa u svom tijelu također luče prolaktin, hormon laktacije i majčinstva te su spremniji više vremena posvetiti brizi o djetetu. Priroda je lijepo zaštitila interese novorođenog djeteta privukavši roditelje da više vremena ulažu u njegovu brigu, a razlog zašto bebe doista predivno mirišu leži u njihovoj koži.

Shutterstock  Novorođenim bebama nedostaje kiseli zaštitni sloj kože i tu leži razlog njihovog predivnog mirisa

Novorođenim bebama nedostaje kiseli zaštitni sloj kože. Dok koža čovjeka ima u prosjeku kiselost pH vrijednosti od otprilike 5, koža novorođenčeta ima neutralan pH faktor. To će se promijeniti tek nakon otprilike 6 tjedana kad će bebina koža dobiti kiseliji sloj koji će je učiniti otpornijom pred napadom mikroba.

Iako ugodan miris bebe bitno određuje i isključiva prehrana na majčinom mlijeku, zajedno s razvojem kiselosti kože polako će nestajati miris bebe. Beba će, međutim, od tog trenutka biti zaštićenija u kontaktu s ljudima.

Savjet!

Zbog nedostatka kiselog sloja na koži, bebe su slabo zaštićene od mikroba koji vrebaju sa svih strana. Zato prvih mjesec dana smanjite broj posjeta i spriječite da sva rodbina i gosti dodiruju dijete.