Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majčine grudi najbolje griju

Majčino tijelo pomaže da se zadrži toplina tijela novorođenčeta, što je posebno važno kod prerano rođene djece i djece male porođajne težine.

 mama i beba

Jedno je istraživanje pokazalo zapanjujući rezultat – temperatura majčinih grudi postaje viša za pola stupnja tijekom samo dvije minute nakon što je beba u kontaktu s njima! Majka je najbolji "grijač" za svoje dijete. Zato je dovoljno da se nakon porođaja ono samo obriše kako bi se sačuvao sloj verniksa (bijela masna naslaga na koži), položi na gole majčine grudi i zatim pokrije (tanjim pokrivačem). Kontakt koža na kožu umiruje novorođenče: njegovo je disanje ravnomjernije, a rad srca pravilniji.

Prednost dodira i dojenja

Zašto je toliko važan kontakt koža na kožu? Nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice, dijete se mora suočiti s mnogobrojnim "stranim" bakterijama. Polaganjem na majčine grudi neposredno nakon porođaja i omogućavanjem ranog podoja – njegovu će kožu i probavni sustav "kolonizirati" bakterije s majčina tijela, za koje će dijete kroz kolostrum dobiti odgovarajuća protutijela. Međutim, ako se neposredno nakon porođaja odvoji od majke, dijete je izloženo raznim drugim bakterijama iz okoline, kao i s medicinskog osoblja, koje su potencijalno mnogo opasnije za njega i izlažu ga većem riziku od infekcije.

Tekst: Moje dijete

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije