Prva noć kod kuće

Donijeli ste vaš mali zamotuljak kući i od sada je vaša najveća odgovornost brinuti se o njemu 24 sata na dan. Nemojte se bojati!

SAVJET: Novorođenčad uglavnom puno spava. No, neke se bebe mogu vrlo često buditi i plakati. Uglavnom plaču jer su gladne ili ih muče grčevi. Njihovi želuci još su maleni i moraju se polako širiti, a to znači da moraju i često jesti. Grlite svoju bebu i privite je uz svoju kožu i "nunajte". Ako i vama i bebi nedostaje sna, pustite laganu glazbu ili samo sjedite u tišini ne radeći ništa. Vaša smirenost pomoći će svima da se smire.

Prvi gosti

Ako ste prije djetetova rođenja voljeli goste i posjete u vašem domu, danas, kada je bebica s vama kod kuće, niste baš oduševljeni posjetom rodbine i prijatelja. To je razumljivo, jer ako ste rodili prije nekoliko tjedana, još ste u bolovima, niste se uskladili s dojenjem, a beba vam možda ima kolike i neutješno plače. Zadnje što vam je potrebno jest nekolicina gostiju koja vam daje savjete u vezi s bebom i katkada remeti rutinu.

SAVJET: Gosti katkada izgube pojam o vremenu i ne znaju da se osjećate umorno i iscrpljeno. Zato postavite granice. Nemojte se ustručavati reći kako mogu svratiti, ali samo na pola sata. Ako vam se spava dok su vam gosti u kući, slobodno se odite odmoriti i ostavite vašeg partnera da se druži s njima. No, nemojte zaboraviti da i gosti mogu pomoći. Primjerice, donijeti vam stvari iz dućana pa čak i skuhati objed.

Prvi put u trgovini

"Kako ću obaviti kupnju s malim djetetom?" pitaju se mnoge novopečene mame. Usput strahuju što ako počnu kupnju, a dijete stane jako plakati.

SAVJET: Nemojte se siliti u kupovinu ako se ne osjećate spremno. Do tada možete skoknuti u obližnji mali dućan ili kupovati preko interneta. U početku povedite nekoga sa sobom u kupnju kako biste se osjećali sigurnije.

Prvi put u javnom prijevozu

Jednostavan prijevoz autobusom ili tramvajem može biti pravi pothvat i za vas i za bebu. No, nije vaša krivnja što javni prijevoz može biti tako nezgodan.

SAVJET: Unaprijed razmislite o ruti koju morate prijeći i na koji način to što lakše izvesti.

Primjerice, koju ćete torbu ponijeti, kako ćete s kolicima ući u tramvaj, što ako dijete ogladni. No, kada izađete van, zacijelo ćete se iznenaditi koliko vam ljudi želi pomoći. Nemojte se ustručavati pitati za pomoć ili mjesto u tramvaju ili autobusu.

Prvo kupanje

Prvo kupanje vaše bebe nije uvijek jednostavno. Zacijelo se brinete kako će to vaša beba podnijeti, kolika mora biti temperatura vode…

SAVJET: Imajte na umu da neke bebe odmah zavole kupanje dok druge baš i ne. Također ne morate biti sami za vrijeme prvog kupanja vašeg novorođenčeta. Pozovite baku, prijateljicu, svekrvu ako tražite pomoć iskusnije osobe. Također, prije nego što počnete, pripremite sve što vam je potrebno za kupanje. Neka vam prostorija bude topla, između 22 i 25 Celzijevih stupnjeva, pričajte bebi kako bi joj bilo ugodnije. I upamtite, nikada ne ostavljajte bebu samu u kadici.

Mamin prvi noćni izlazak

Jedan dio vas žudi za noćnim izlaskom dok se drugi dio vas nikako ne može odvojiti od djeteta. Pomisao da će netko drugi čuvati vaše dijete dovodi vas na rub plača. I to je posve normalno. No, pokušajte se "natjerati" na izlazak jer će i vama i vašem partneru goditi izlazak "nasamo".

SAVJET: Za izlazak izaberite dan kada nemate ništa drugo u planu, počevši s pronalaženjem osobe koja će čuvati vaše dijete te večeri. Bilo bi idealno kada bi dijete čuvao član obitelji ili prijateljica koja također ima djecu. Pokušajte se suzdržati da ne zovete kući svakih nekoliko minuta, no ako ste tako mirniji, otiđite na večeru ili u kino negdje u blizini vašeg doma.

Foto: Thinkstock