Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje u pravom položaju

Kako bi dojenje bilo ispunjeno radošću, a majci i djetetu prije svega pružalo trenutak za ugodno druženje, valja naučiti dojiti u različitim položajima.

 dojenje

Iako će samo majke s višegodišnjim iskustvom dojenja suvereno moći trvditi kako znaju dojiti u bilo kojem položaju, bilo da je to sjedeći, ležeći, pa čak i u hodu, mlade je majke potrebno malo ohrabriti i dati im pokoji savjet, kako bi se bezbrižno pripremile na ovo prekrasno, prirodno iskustvo. Što biste trebali znati o položajima za dojenje?

  • Glavno je da nam je udobno

Tijekom dojenja moramo sebi i djetetu osigurati udobnost. Dojenje bi za oboje trebalo biti prilika za odmor. To je vrijeme opuštanja, ljubavi i komunikacije između djeteta i majke. Ništa vas u tim trenucima ne bi smjelo ometati, odvlačiti vam pozornost ili vas činiti nervoznom. Udobno sjedenje u tom će smislu svakako biti važno. Ako je potrebno, pomozite si malim jastucima kojima možete poduprijeti kralježnicu ili ruku kojom možete poduprijeti dijete. Neka vam dojenje bude ugodno iskustvo - stvorite smirenu atmosferu, sjednite u mekan naslonjač ili, još bolje, naslonjač koji se ljulja koji će umiriti i vas i dijete.

  • Danas idealan položaj, sutra to možda više nije - Budite fleksibilni

Prvih dana nakon porođaja isprobajte sve položaje u kojima biste mogli dojiti. Čak i ako vam se jedan položaj najviše sviđa, za početak se ne ograničavajte samo na njega. S vremena na vrijeme ponudite djetetu dojku i iz drugih položaja. Ono, naime raste pa se mijenjaju i uvjeti dojenja, a ne treba smetnuti s uma ni to da s djetetom, njegovim potrebama za mlijekom i učestalošću dojenja mijenjaju i dojke. Položaj koji vam se donedavno baš i nije dopadao, već sutra bi se mogao pokazati kao idealan.

  • Olakšajte si i promijenite položaj

Može se dogoditi da položaj u kojem dojite morate promijeniti ne zato što to želite, već zato što je to naprosto nužno. U prvim danima dojenja dijete još ne zna sisati. Čini to možda pogrešno (ne uzima u usta cijelu bradavicu s areolom) pa ih zbog toga zna ozlijediti. Promjenom položaja dojenja preselit će većinu pritiska na drugi, manje povrijeđeni dio i time ćete lakše podnijeti dojenje s oštećenim bradavicama i omogućiti dojkama da brže zacijele.

Možda imate veće grudi? Bebe katkad imaju problema sa sisanjem na velikim grudima pa im olakšajte dojenjem u ležećem položaju u kojem ste vi na leđima, a dijete leži na vama.

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije