Kod zdravog novorođenčeta fontanele su ravne i mekane, a nakon porođaja polako počinju srastati

Kako bi glavica, koja je najširi dio bebina tijela, mogla proći kroz porođajni kanal, kosti lubanje novorođenčeta nisu sraštene. Vezivni prostori između kostiju lubanje nazivaju se fontanele. One su kod zdravog novorođenčeta ravne i mekane, a nakon porođaja polako počinju srastati.

Odgovorne su za pomalo neobičan izgled bebine glavice koja može djelovati izduženo i neprirodno. Lubanja djece rođene carskim rezom ili, pak, djece koja su prenesena ili rođena na zadak najčešće je okrugla.

Postoje prednja (velika) fontanela, koja se nalazi na gornjem dijelu glave iznad čeone kosti, ima oblik romba, velika je dva i pol centimetra, a zatvara se u dobi od 18 mjeseci (ili najkasnije do 22. mjeseca), te stražnja (mala) fontanela na zatiljnom dijelu lubanje, koja je trokutasta i veličine pola centimetra. Ona će srasti oko četvrtog mjeseca bebina života (katkad do šestog mjeseca). Kako fontanele budu sve više srastale, oblik bebine glavice poprimat će sve ljepši oblik, stoga se ne morate unaprijed zabrinjavati. Položite li ruku na fontanelu, osjetit ćete pulsiranje krvnih žilica, no to ne znači da ćete na taj način ozlijediti dijete. Unatoč krhkom izgledu, fontanela je dovoljno čvrsta da zaštiti unutrašnjost djetetove glavice.

Promjene na fontaneli

Na temelju izgleda velike fontanele možete čak prepoznati određene bolesti:

  • Ako uočite da je fontanela neprestano izbočena i da vidljivo pulsira, znači da je povišen intrakranijalni tlak (tlak unutar lubanje). To je rijetka pojava, ali zahtijeva hitno liječenje.

  • Napinjanje i ispupčivanje velike fontanele uobičajeno je, ali ako je uvučena, a primijetili ste da dijete također ima probavne smetnje, znači da je beba dehidrirala. Kod plača se udubljena fontanela ispupči, ali dok dijete miruje, ponovno se udubi. U tom slučaju odvedite dijete na pregled pedijatru.

  • Vrlo je česta i pojava tzv. zaležane glavice. Lubanja je asimetrično spljoštena zbog spavanja u istom položaju. No ako vaše dijete često mijenja položaje, a i dalje ima takav oblik, možda je riječ o rahitisu, odnosno o manjku vitamina D.

  • Primijetite li koje druge promjene na fontanelama ili se one ne zatvore do uobičajenog doba, konzultirajte se s pedijatrom i odvedite dijete na pregled. U vrlo rijetkim slučajevima čak je moguće da se fontanela nikad ne zatvori. Također su potrebni češći pregledi i mjerenja opsega glave ako se fontanela prerano zatvori, premda to ne mora biti znak poremećaja.

  • Nije potrebno posebno njegovati predio bebine glavice gdje se nalaze fontanele, ali se preporučuje nošenje kapice kad bebu vodite u šetnju. Na taj će način biti zaštićena i od utjecaja Sunčevih zraka i od hladnoće.

Tekst: Moje dijete

Foto: Thinkstock