Da biste djetetu osigurali punovrijedan obrok svojeg mlijeka, važno je da se i kvalitetno hranite te svakodnevno u organizam unosite potrebne nutrijente

Odlično je ako ste nakon porođaja počeli dojiti i činite to i nadalje. No, ne treba zaboraviti i na to da samo zdrava prehrana može vaše mlijeko učiniti također zdravim za dijete.

Što mora biti zastupljeno u vašem jelovniku?

Bjelančevine - potrebno je dodatnih 16 g bjelančevina svaki dan u prvih šest mjeseci laktacije, a to otprilike ima u 65 g sira, mesa, peradi ili ribe te u 2 jaja.

Kalcij - kako biste održali zalihe kalcija netaknutima, potrebno je dodatnih 400 mg kalcija na dan kojeg ima u velikoj čaši mlijeka, 300 g jogurta ili dvije kriške sira.

Cink - potrebno je dodatnih 6 mg, a najbolji su izvori morska hrana i nemasno crveno meso.

Ključne namirnice u prehrani dojilja
Shutterstock 

Vitamin C - potrebno je dodatnih 45 mg vitamina C svaki dan. Najviše ga ima u svježem voću.

Tekućina - važno je unositi dovoljno tekućine. Dobra hidratacija pomoći će proizvodnji mlijeka. Cilj je unijeti najmanje 1,5 - 2 litre tekućine svaki dan.

Vitamini i minerali - Ako ne uspijevate jesti raznoliko, potražite savjete liječnika vezane uz multivitaminsko-mineralni nadomjestak, a možete i nastaviti s onima koje ste uzimali tijekom trudnoće (npr. Prenatal).

Željezo - zalihe se prilično istroše tijekom trudnoće, a razmjerno ga je teško nadoknaditi hranom pa ga je prema procjeni liječnika katkad potrebno uzimati u tabletama.