Plač ili vrištanje ne zvuče ugodno za vaše uši, ali morate priznati da su učinkoviti. Probudi vas kad ste najljepše zaspali, ili ste u drugoj sobi, ili puštate vodu u kadi… Što je najzanimljivije, plačem beba uopće ne shvaća da doziva vašu pomoć. Bar ne još. Ona se jednostavno žali sama sebi, negoduje naglas.

Beba će do četvrtog ili šestog mjeseca razviti još neke učinkovite metode izražavanja (gugutanje, razni uzvici) i tek tada početi polako razumijevati manipulacijsku moć plakanja, pa tako i onog “lažnog”. No, to ne znači da odmah počnete upotrebljavati preventivne mjere protiv manipulacije i pustiti vaše milo stvorenje da neutješno plače. Manipulacijom ćete se baviti drugih šest mjeseci. Sada vaša beba želi vjerovati da ste joj na raspolaganju kad god zaplače, da u svakom trenutku može računati na vašu ljubav i pažnju. Na taj način stječe povjerenje u roditelje.

Koliko ćete biti uspješni u odgonetanju razloga plača vašeg djeteta, ovisi o tome koliko je ono zahtjevno jer ne vrijede ista “pravila” za svu djecu. U prvom tromjesečju života bebe plaču na 3 različita načina:

  • tiho cviljenje (blago nezadovoljstvo, izdržljiva glad, blaga pospanost)
  • plač (jaka glad i nelagoda, žeđ, hladnoća),
  • vrištanje (prodorno glasanje jedva podnošljivo vašim ili susjedovim ušima koje traži hitnu promjenu okolnosti i vjerojatno upućuje na bol, strah i ljutnju jer možda niste reagirali na prethodni stupanj blažeg plača).

Radi li se o relativno mirnom djetetu koje je lako utješiti nakon plača, onda je dovoljno pratiti glasnoću i prodornost plača da odgonetnete koliko je nezadovoljno. Što je plač glasniji, hitnije mu treba pomoć ili ga nešto jako boli.

U detekciji uzroka plača dobro pomažu i bebini pokreti:

  • Otvaranje usta i okretanje glave čim osjeti da mu dodirujete obraz - uglavnom upućuje na glad.
  • Zijevanje, trljanje očiju i okretanje glave s jedne strane na drugu - pospanost.
  • Odmiče se od vas ili štuca - nemir uslijed prevelike količine podražaja.
  • Grčenje u licu, naprezanje - moguća je nelagoda u crijevima.

Zahtjevniju djecu nije tako lako “pročitati”. Njihova je samokontrola preslaba kad su nezadovoljna pa umjesto tihog cviljenja i plača odmah kreću s vrištanjem i čini se kao da svaki put imaju neki zaista velik problem. Često se dodatno uznemire zbog vlastitog vriskanja i ne bi čudilo da na kraju zaborave i osnovni razlog zbog kojeg su zaplakali. U tom slučaju preostaje vam da pokušate zadovoljiti sve uobičajene bebine potrebe dok ne pogodite pravu i pokušate je utješiti. Čim pronađete pravu djetetovu potrebu, ono će prestati plakati, osim možda u slučaju grčeva, kad je potrebno puno više od samoga nošenja djeteta u naručju. Kako pomoći bebi koja pati od grčeva, saznajte OVDJE.

Tekst: Roditelji.hr

Fotografija: Shutterstock