Kako biste to spriječili:

Mijenjajte položaje u koje stavljate bebu na spavanje

Obično bebe vole da im je lice okrenuto prema sredini sobe ili vratima, tj. prema mjestu gdje se nešto događa. Iskoristite to pa samo mijenjajte orijentaciju tijela - glavu na mjesto nogu i obratno. Polezite dijete povremeno i na bokove. Ne preporučuje se više stavljati dijete spavati na trbuh.

Navikavajte bebu da vrijeme budnosti boravi na trbuhu

U početku se bebama to uglavnom ne sviđa pa je nekoliko minuta na dan za početak sasvim dovoljno. S vremenom će ojačati mišiće kralježnice i gornjeg dijela tijela pa će u tom položaju moći okretati glavicu i gledati uokolo.

Ograničite vrijeme koje beba provodi u sjedalicama

Boravljenje u položaju gdje je glavica položena na neku površinu na isti način duže vrijeme može izazvati zaležavanje. Zato bebu ne ostavljajte duže vrijeme u autosjedalicama, nosiljkama, ljuljačkama i sl. Mijenjate položaje tijekom dana i dosta vremena držite bebu u uspravnom položaju mazaći je i igrajući se s njom.

Ako pedijatar na pregledu primijeti da je glavica zaležana, možda će predložiti vježbe za jačanje vratnih mišića. Na taj se način većina deformacija ispravlja u roku od tri do četiri mjeseca.

Foto: Thinkstock