Jako ste uzbuđeni zbog trudnoće i roditeljstva, a onda - niotkuda - odjednom se počnete osjećati malo potišteno. Ne brinite, mame, ovo je sasvim normalno. Mnogi čimbenici, poput hormonalnih promjena, ali i činjenice da se dolaskom prinove treba priviknuti na novu rutinu, mogu utjecati na raspoloženje. Stoga su trudnoća i majčinstvo vrijeme kad žena, više nego ikad prije, treba emocionalnu, fizičku, praktičnu i svaku drugu podršku. Srećom, postoji mnogi načini kako poboljšati mentalno zdravlje tijekom tog izazovnog razdoblja.

Važnost podrške

prvi dani s bebom
Pexels 

Imati nekoga tko će ženi pružiti praktičnu podršku, ali i nekoga tko će ju na pravi način informirati o svemu što može očekivati u trudnoći, tijekom poroda i u prvim danima majčinstva, ključno je kako bi se žena osjećaja sigurnije i kompetentnije za novu ulogu. Puno je briga koje se u tim trenucima vrte po glavama. Naravno, najvažnije je da sve prođe u najboljem redu i da beba stigne zdrava na svijet, ali nove mame ne mogu zanemariti ni financijski aspekt nove životne uloge. Za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1. siječnja 2023. dm je pripremio prigodne pakete s pogodnostima, poklonima svim važnim informacijama. Naime, dm program za mame i bebe uključuje dva savršena starter paketa: jedan za trudnice, a drugi kad beba stigne na svijet. Paket za trudnice sadrži savjetnik za buduće majke, Biobaza ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižicu s brojnim pogodnostima. Paket dobrodošlice, pak, može se preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a uz predočenje dm active beauty kartice, a sadrži savjetnik za roditelje i bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižicu s brojnim pogodnostima.

Idealna aktivnost za trudnice

vježbanje u trudnoći
Pexels 

Znamo da je tjelesna aktivnost važna, ne samo za održavanje dobre forme i bržeg vraćanja na staro nakon trudnoće, već i, dokazano je, fizički aktivnije žene imaju lakši porod te se generalno bolje nose sa svim izazovima. Vježbanje pozitivno utječe na raspoloženje, no kako je trudnoća, ipak, osjetljivo razdoblje, liječnici kao idealnu aktivnost preporučuju prenatalnu jogu. Ovaj oblik rekreacije održava tijelo zdravim i snažnim, priprema trudnicu za porod, prevenira zatvor i bol u leđima kao česte popratne pojave 'blaženog stanja'…

Prigrlite body positivity

zadnji tjedni trudnoće
Pexels 

Znamo da su ženska tijela nevjerojatna, jer su fizički moćna i donose na svijet novi život. Ali, emocionalno, ponekad bismo se mogli osjećati sasvim suprotno. Debljanje, strije, manjak energije normalne su promjene tijekom trudnoće, ali neke žene imaju problem vidjeti te promjene u ogledalu. No, umjesto toga, prigrlite pozitivan stav i razmišljajte kako će ubrzo sve opet biti po starom. Samo još malo ljepše, jer ćete u naručju držati novi život. Mali rituali, poput njege kože i općenito brige o tome da se osjećate lijepo, da imate čistu kosu, njegovane nokte i sl., doprinijet će tom dobrom osjećaju.

Ostanite povezani

trudnoća
Pexels 

Ne dopustite da vas trudnoća, ali i dolazak bebe na svijet, spriječi da ostanete povezani s važnim ljudima u vašem životu. Naši odnosi s prijateljima i obitelji ključni su kako bi nam pomogli da osjetimo podršku i zadržimo osjećaj identiteta i normalnosti. Studije su pokazale da snažna društvena podrška tijekom trudnoće i u prvim danima majčinstva štiti od postporođajne depresije. Kad prvi puta postanete mama možda će vam se činiti da više nikada neće imati 'svoj' život. Logično je da ćete u prvim danima majčinstva više biti kod kuće i uz bebu, ali vrlo brzo, čim se malo fizički opravite, priuštite sebi mali odmak. Izađite u kratku šetnju sami, ili – dok beba spava – skoknite do dm-a po potrepštine na bebu.

*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om Hrvatska.