Jedna od čestih pitanja koje roditelji postavljaju je mogu li bebinu odjeću prati s odjećom ostalih članova obitelji. Na tu temu ne postoji jedinstveni stav stručnjaka, ali većina ih savjetuje da, ako je i perete s ostalom odjećom, trebate se pridržavati određenih pravila.

Bebina koža, ali i imunitet vrlo su osjetljivi, posebno prvih mjeseci života, i to je glavni razlog zašto je ipak sigurnije njezinu odjeću prati odvojeno. No kako to nije ekonomično jer je riječ o malenoj odjeći pa vam treba poprilična zaliha čiste dok ne napunite perilicu, bolje je usvojiti neka pravila pranja kojima ćete ‘jednim udarcem pogoditi dvije mhue’.

bebina odjeća ispred perilice
Shutterstock 

Ako ste, dakle, odlučili perilicu napuniti i ostalim rubljem, neka to bude isključivo ono koje se pere na visokoj temperaturi, odnosno 90 stupnjeva. Jedino na taj način možete odstraniti sve bakterije i gljivice. Važno je i da deterdžent koji koristite bude prilagođen osjetljivoj bebinoj koži.

Koristite onaj namijenjen za bebe i izbjegavajte omekšivač rublja. No ako bez njega nikako ne možete, rublje isperite dvaput.
Ipak, rublje prije pranja sortirajte. Naime, nemojte s dječjom odjećom prati kuhinjske krpe ili jako zamazanu odeću, a donje rublje perite odvojeno jer neke gljivice i bakterije mogu biti otporne i na visoke temperature.