Prvih nekoliko mjeseci bebe uživaju biti u maminom naručju, a dodir im je jednako potreban kao i mlijeko da bi se normalno razvijale. I tada na red dolaze ‘dobronamjerni’ komentari vaše okoline kojima vam stavljaju do znanja da ako nastavite na svako bebino plakanje uzimati je na ruke, da ćete je razmaziti. No možete li doista razmaziti bebu?

Jedna od najčešćih zabluda!

Unatoč činjenici da stručnjaci već godinama govore da novorođenče ne možete razmaziti, još uvijek je među mnogima ovaj mit na snazi. Zapravo, još 1986. godine časopis Pediatrics objavio je studiju koja je otkrila da su bebe, koje su više nošene, manje sklone plakanju i nezadovoljstvu.

Novorođenče ne možete razmaziti jer mozak male bebe još nije završio s razvojem. Zapravo, njihov mozak još neko vrijeme neće biti zreo. Dakle, vaša blizina pomaže bebi da sve te nove podražaje u svom okruženju počne prihvaćati.

Beba plače ako nešto treba

Još jedno pitanje nameće se mnogim novopečenim roditeljima – trebaju li dopustiti svome novorođenčetu da jede kada god želi. Kratak odgovor je – da. I, to pedijatri nazivaju 'hranjenje na zahtjev'.

No kad beba već počne plakati, znači da je stvarno gladna. Dajte djetetu da jede, ne ubijajte mozak razmišljanjima da morate uspostaviti ritam hranjenja od svaka tri sata inače je sve propalo!

Ako dojite, preporučuje se da novorođenče ostane na dojci sve dok aktivno sisa. Drugim riječima, neka jede dok se ne zasiti, nemojte ga odvajati samo zato što vam je netko rekao da je 15 minuta dojenja optimalno vrijeme za hranjenje. Kad dijete završi s hranjenjem, samo će se odvojiti od bradavice. Skokovi u razvoju, koji su česti tijekom prvih šest mjeseci bebina života, uzrok su povećanog apetita i potebe za hranjenjem.

Kad beba napuni dva mjeseca, sama će početi tražiti rjeđa hranjenja, na svaka 3 do 4 sata. Ako budete odgovarali na stvarne potrebe djeteta, sigurno ga nećete razmaziti.

Može li novorođenčad manipulirati?

Još nešto što biste mogli čuti od generacije svojih roditelja, (ili možda generacije svojih djedova i baka) jest da dopuštate bebi da manipulira vama i da ćete je tako sigurno razmaziti. Budite sigurni da vaše novorođenče nije sposobno manipulirati. Bebe imaju samo osnovne potrebe: biti nahranjene, suhe, mažene i voljene. A vi ste osoba koja može zadovoljiti sve te potrebe.

mama tješi bebu
Shutterstock 

Ne dopustite da vas mit o manipulaciji spriječi da djetetu pružite ono što mu treba. Osim toga, istraživanje iz 2013. pokazuje da prve interakcije s bebom oblikuju i njihov mozak. Dodir koža-na-kožu u tim prvim danima i tjednima također može biti koristan, posebno za bebe koje su rođene prije termina ili s niskom porođajnom težinom.

Kada se beba može razmaziti?

Do dobi od 6 ili 7 mjeseci djetetu će možda trebati neke stvari, ali će htjeti i druge. U tom ćete se trenutku možda moći malo oduprijeti njihovim zahtjevima. U međuvremenu, ne brinite ako vas teta ili susjed kritiziraju što vam je beba prečesto na rukama. Bebu je potrebno njegovati – i da, držati – često, posebno u prvim tjednima života. I to je vaš zadatak.