Nakon dva-tri tjedna od bebina rođenja ulazite u razdoblje grčeva koji su za dijete mučni, a za roditelje stresni. Iako oni do kraja četvrtog mjeseca sami prolaze, važno je pronaći način da se što lakše prebrodi ta faza razvoja i pomogne bebi da nema intenzivne simptome. Osim brojnih preparata, koji su jednokratna pomoć, važno je obratiti pozornost načinu na koji hranite svoju bebu.

Iako dojenački grčevi nastaju zato što se bebin probavni sustav još razvija i prilagođava na hranu, oni se mogu pogoršati ako se u trbuščiću tijekom hranjenja nakupi zrak.

Ako beba prebrzo sisa ili uzme previše mlijeka, dolazi do stvaranja plinova zbog razgradnje prekomjerne laktoze, bilo da je riječ o majčinom ili adaptiranome mlijeku. No to ne znači da ne trebate bebu hraniti na zahtjev, ali radite stanke između obroka i obavezno nakon završenog podoja ili hranjenja na bočicu podignite bebu na podrigivanje.

Izbjegavajte prekomjerno hranjenje jer je bebin trbuh otprilike veličine njezine šake, a mali se trbuščić može preopteretiti ako u njega dođe previše mlijeka u prekratkom vremenu.

mama hrani bebu na bočicu
Shutterstock 

Bebe na mliječnoj formuli hranite u budnom stanju, u odgovarajućem položaju, s blago podignutom glavicom. Tijekom hranjenja napravite stanku, podignite bebu na podrigivanje pa je nastavite hraniti.

Da biste izbjegli bebino gutanje zraka tijekom dojenja, provjerite njezin položaj na dojci, a važno je da svojim ustima zahvati cijelu bradavicu.