Dijete prvih nekoliko godina života provede uglavnom spavajući. U stvari, novorođenčad spava oko 14 do 17 sati dnevno! S obzirom na to da toliko spavaju, možda se pitate sanjaju li bebe. Ako sanjaju, što sanjaju i što znače njihovi snovi?

Sanjaju li bebe?

Iskreno, možda to nikad nećemo doznati. Iako, dok ih gledate kako spavaju, u snu se miču, mršte, cmokću ili smiju, ne može biti ništa drugo nego zanimljivi snovi.

No nešto su i refleksi, na primjer ako se vaša beba trza, mlatara ručicama ili proizvodi zvukove dok spava, riječ je o Moro refleksu.
REM faza sna, koja se očituje brzim pokretima očiju, a koja čini oko 20% do 25% spavanja odraslih, vrijeme je u kojem odrasli sanjaju. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, dojenčad provodi oko 50% svog sna u REM fazi – dakle, dvaput više nego odrasli.

Zanimljivo je i da su moždani valovi, slični onima u REM fazi spavanja, primijećeni kod fetusa između 25. i 28. tjedna. Dakle, jedna struja znanstvenika pretpostavlja da REM spavanje počinje čak i u maternici.

No, druga struja znanstvenika ima svoje teorije koje se temelje na činjenici da je bebama, da bi sanjale, potrebna sposobnost vizualnog i prostornog zamišljanja situacije. Budući da nemaju razvijenu samosvijest, ne mogu sanjati.

beba zijeva
Shutterstock 

Drugim riječima, samo zato što dojenče može iskusiti svoje okruženje ne znači da ima sposobnost sanjati potpuno novo okruženje.

Godine 2002. dječji psiholog Foulkes utvrdio je da mala djeca ne počinju sanjati dok ne mogu vizualno i prostorno zamisliti svoje okruženje - a čak i tada su njihovi snovi statični i jednodimenzionalni. Tvrdio je da djeca ne počinju sanjati slikovite narative dok ne navrše barem 7 godina jer im je potreban jasan osjećaj identiteta.

Što točno bebe rade tijekom REM faze spavanja?

Pa, spavanje u bilo kojoj dobi pomaže u konsolidaciji pamćenja, uključuje iskustva, ali i proširuje bazu znanja. Osim toga, tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci bebina života, spavanje pomaže njihovu mozgu da raste i obrađuje informacije – a bebe moraju obraditi mnogo informacija. Postoji razlog zašto se prva tri mjeseca smatraju četvrtim tromjesečjem!

Bez obzira na to sanjaju li ili ne, spavanje je iznimno važno za njihov zdrav razvoj, a dok nam znanost ne kaže više, možemo se zadovoljiti spoznajom da su njihovi maleni mozgovi prezaposleni.