Beba nakon skoro devet mjeseci ljuljuškanja, gdje je bilo toplo i sigurno okruženje, obogaćeno  finim i nježnim zvukovima koji dolaze od vašeg tijela, odjednom dolazi u puno hladniji svijet s potpuno drukčijim i intenzivnijim zvukovima.

Zasigurno joj nedostaje ona fina buka uz koju se navikla odmarati. Ta fina buka, određene frekvencije, na većinu beba djeluje umirujuće.

Riječ je o zvuku koji sadrži zvukove svih frekvencija koje su jednako raspoređene u rasponu frekvencijskog pojasa, nešto kao bijela svjetlost koja je sastavljena od kontinuiranog niza svih boja vidljivog spektra.

Zapravo, bijeli šum kamuflira ostale zvukove iz okoline koji bi mogli ometati novorođenče u spavanju, a daje mu i osjećaj poznatog okruženja maternice.

Prednosti bijelog šuma

Ako beba reagira na bijeli šum tako da zaspe i izvan vremena kada to uobičava činiti, znači da dobro reagira na ove frekvencije i da može imati određene benefite.

beba i bijeli šum
Shutterstock 

Bijeli šum može biti prava čarobna formula za uspavljivanje bebe i pomoći da puno brže zaspe nego bez zvučne kulise. Beba će se usredotočiti na poznate frekvencije pa je neće ometati ostali zvukovi koji dolaze iz okoline.

Ovakav način umirivanja i uspavljivanja bebe posebno će vam koristiti ako imate starije dijete čiji se ritam spavanja ne poklapa s bebinim pa je tako razigrani stariji braco ili seka neće ometati u spavanju.

Koji su nedostaci bijelog šuma

Jedna od loših strana je što većina uređaja ipak može biti preglasna za bebu pa, ako ga kupite, nikad ga ne držite blizu djetetova uzglavlja, nego barem na dva metra udaljenosti.

Beba koja se navikne zaspati uz bijeli šum, nogla bi imati problema sa spavanjem ako joj ga naglo maknete iz rutine. Stoga, kako dijete raste, neka bijeli šum bude tiši, a njegovo micanje iz rutine uspavljivanja neka bude postupno.

Naravno, i ne reagiraju sva djeca jednako na bijeli šum, nekoj je čak i uznemiravajući.

Koliko djeca trebaju sna do prve godine života?

Naravno da je svako dijete drukčije i da se potrebe za spavanjem ne mogu svesti pod isti nazivnik, kao što i treba uzeti u obzir skokove u razvoju, kada će dijete imati veću potrebu za snom, ili razdobčlje nicanja zubića, kada će biti previše nervozno da bi spavalo kao što ste vi navikli.

Novorođenčad obično spava do 18 sati na dan, uz buđenja svakih nekoliko sati kako bi dojila. Bebe u dobi mjesec do dva mjeseca mogu spavati i do četiri sata u komadu, no još uvijek imaju noćna buđenja za hranjenje.

U dobi od 3 do 6 mjeseci neke će bebe već biti u stanju prespavati veći dio noći, a imaju i nekoliko dnevnih spavanja, sve ukupno 14 do 16 sati sna. Kako se bliže godoini dana, broj dnevnih spavanja se smanjuje, noćna su spavanja duža, a ukupno u svijetu snova provedu do 14 sati dnevno.