Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU MAME OVISNE O MIRISU SVOJE TEK ROĐENE BEBE? Znanstvenici tvrde da je za sve kriva 'kemija' u mozgu

Autor Sanja Matasić

Zašto vam je miris bebe tako neodoljiv i nikad vam ga nije dosta

 shutterstock_1050001412 (1).jpg Izvor: Shutterstock

Kako divno miriše tek rođena beba, to svaka mama može potvrditi. To što želite pojesti svoju bebicu nije samo vaša subjektivna percepcija – za to je zaslužna biologija. Znanstvenici su nedavno doznali da miris novorođenčadikod mama aktivira centre u mozgu za zadovoljstvo.

Studije na životinjama pokazale su da svi sisavci, od miševa do primata, svojim osjetilom njuha uspostavljaju vezu s potomkom. Da se mame i bebe ne mogu nanjušiti, sigurno ne bi bile toliko povezane. Kako je dodir i maženjeod neprocjenjive važnosti za razvoj bebe, nije ni čudo što se majka priroda pobrinula da one mirisom privlače svoje majke. Naravno, dodir i emotivna povezanost, koji nastaju, potiču želju za dojenjem i samim time laktaciju u majčinom tijelu.

'Skloni smo o tjelesnom mirisu misliti kao o nevažnoj ili čak negativnoj pojavi, i to je to razlog zašto još nismo proučili njegovu važnost', smatra Johannes Frasnelli, psiholog sa Sveučilišta u Montrealu. 'No naše osjetilo mirisa jednako je važno kao i vizualni te slušni doživljaj svijeta oko nas, a kada je u pitanju razvijanje odnosa, miris može biti još važniji.'

Kako bi istražili utjecaj mirisa na mame, istraživači su zamrznuli pidžame koje je novorođenčad nosila dvije noći nakon rođenja. Šest tjedana kasnije dali su pidžame dvjema grupama žena (neke od njih nisu bile majke bebama u istraživanju) da ih pomirišu.

 mama miriše bebu Izvor: Shutterstock

Prva grupa bila je sastavljena od žena koje su rodile tri do šest tjedana prije istraživanja, a druga grupa bile su žene koje nikad nisu rodile. Znanstvenici su promatrali funkcioniranje mozga dok su žene udisale miris. Dobiveni rezultati pokazali su da se kod majki aktivirao centar za postizanje zadovoljstva, dok kod žena koje nisu bile majke - nije. No centar za dobro raspoloženje, koji se aktivirao u mozgu majki, povezan je s učenjem. 'Ako dobijete nagradu za određeno ponašanje - u ovom slučaju, držanje i mirisanje bebe - vjerojatno ćete htjeti nastaviti s tim ponašanjem', objašnjava Frasnelli.

Psiholog Frasnelli naglašava važnost aktivacije centra u mozgu, koji je odgovoran za stvaranje zadovoljstva, kad su majke u pitanju te ga uspoređuje s treningom za maraton: 'Definitivno nije ugodno trčati maraton, ali zbog toga što tijelo ispušta hormon dobrog raspoloženja, serotonin, to je vrlo zadovoljavajuće iskustvo. Imati novorođenče je naporno iskustvo, ali roditelji ga smatraju ugodnim i zadovoljavajućim.'

 verniks Izvor: Shutterstock

Ne zna se sa sigurnošću zbog čega tek rođena beba tako neodoljivo miriše svojoj mami, ali pretpostavka ja da bi to mogli biti ostaci plodove vode ili verniksa, tvari nalik siru koja prekriva bebe prije rođenja.

Baš kao što vi volite miris svoje bebe, ona također voli vaš miris.

Možda će vas zanimati

Najnovije