Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JE LI VAŠA BEBA ZAHTJEVNA? Kako pristupiti bebama koje često plaču, osjetljive su na dodir, zvukove i mirise

Autor Jelena Pervan

Ni jedan roditelj ne očekuje da će njegova beba biti zahtjevna. Uvijek nam se čini da se to događa nekome drugome.

 beba plače Izvor: Shutterstock

Neke bebe stalno plaču, loše reagiraju na buku, svjetlost, na određene materijale odjeće pa čak i na dodir. Njihovi se roditelji pitaju u čemu griješe i zašto se bebe tako ponašaju no obično nemaju mnogo utjecaja na to jer bebe su zahtjevne zbog svog karaktera. Ipak, roditelji odlučuju kako će se postaviti u ovoj situaciji i pomoći bebi da se lakše snađe u svojoj okolini, unatoč osjetljivosti. Život s takvim djetetom nije jednostavan, ali uz puno ljubavi i strpljenja, može biti prekrasan.

Odgoj ovakvog djeteta traži prilagodbu

Prvi je korak ustanoviti koju vrstu problematičnog ponašanja pokazuje vaše dijete. Za takvu se djecu kaže da imaju nizak prag osjetilne tolerancije pišu autorice popularnog vodiča za roditelje, Što očekivati prve godine.

Možda im smeta mokra pelena, gruba tkanina, glazba, jaka svjetlost ili nešto treće. Svašta može uznemiriti dijete koje je osjetljivo na osjetilnu stimulaciju. Neka su djeca osjetljiva samo na jedno, dok je kod nekih prisutna kombinacija ili osjetljivost na sva osjetila. Odgoj takvog djeteta zahtijeva održavanje niske osjetilne stimulacije te izbjegavanje onoga što mu smeta.

 beba u moru Izvor: Shutterstock

Pazite kakve igračke dajete djeci

Ako je vaša beba osjetljiva na zvuk, melodiju na mobitelu podesite na najtiše, radio i televiziju smanjujte, a goste zamolite da ne zvone kad dolaze. Djetetu pjevajte i pričajte tišim glasom i druge zamolite da se isto ponašaju. Izbjegavajte kupovinu glasnih igračaka.

Bebe osjetljive na svjetlost i vizualne podražaje bolje će spavati ako im u sobi navučete zavjese kako ih sunce ne bi prerano probudilo, a ulična svjetla noću ometala. Izbjegavajte jaku svjetlost u prostorijama u kojima dijete boravi, a u krevetić im stavite samo jednu igračku kako bi izbjegli preveliku stimulaciju. Izbjegavajte igračke u žarkim bojama i neobičnim oblicima.

Bebe osjetljive na okus mogu reagirati i na male promjene u vašoj prehrani. Ako ste pojeli jelo s više luka ili češnjaka, bebe to osjete u mlijeku. Takva djeca obično teže prihvaćaju uvođenje krute hrane i novih tekstura. Neke bebe reagiraju i na miris, posebno ako ste mijenjali parfem, šampon ili kuhali začinjeno. Pokušajte smanjiti korištenje onoga što bebi izaziva nelagodu.

 Beba jede kruh.jpg Izvor: Shutterstock

Umjerene aktivnosti i smanjeni podražaji

Neke se bebe uznemire čim smoče pelenu, negoduju kad im je toplo ili hladno, ne vole osjećaj zgužvane odjeće na sebi ili hladan kauč. Pripazite da bebi kupujete dovoljno udobnu odjeću, bez previše detalja i gumbova. Temperaturu prostorije i vode za kupanje držite optimalnom, a bebi češće mijenjajte pelene.

Bebe osjetljive na stimulaciju mogu reagirati na glasan govor, nepredvidljive pokrete, prisustvo većeg broja ljudi, na previše aktivnosti ili igračaka. Najbolje je izbjegavati živahnu igru prije spavanja i s bebama provoditi mirnije aktivnosti poput čitanja priča, masaža, kupki i opuštanja uz glazbu.

Možda će vas zanimati

Najnovije