Dolazak prve bebe u obitelj izazovan je i poseban za svakog člana te obitelji pa tako i za naše četveronožne prijatelje. Kućni ljubimci uglavnom dobro reagiraju na bebu, ali na nju ih trebamo početi pripremati i prije samog dolaska. Stručnjakinja za ponašanje životinja, Suzanne Hetts za portal The Bump je ispričala na što sve treba pripaziti kod suživota bebe i kućnog ljubimca.

Izložite ljubimca bebinim stvarima i mirisima

Iako je većina ljubimaca prilično adaptivna, važno je ljubimca pripremiti na dolazak bebe. Ne možemo pretpostaviti da će se među njima odmah roditi ljubav.

Što ranije počnite ljubimca upoznavati s predmetima koji će pripadati bebi. Pustite ga da dobro ponjuši bebin krevetić, namještaj, igračke i robu. Kad se beba rodi, neka vaš partner donese tetra pelenu ili neku bebinu odjeću koju je nosila, ljubimcu na mirisanje, prije nego beba dođe kući. Svaki put kad ga izložite nekom bebinom predmetu, nagradite ga psećom poslasticom.

Ljubimci su znatiželjni i željet će znati sve o novom biću u kući. Dozvolite vašem psu ili mački da malo ponjuši bebu na dolasku. To će vjerojatno biti dovoljno za početak.
Pripazite da svom ljubimcu dajete malo više pažnje, kad god je to moguće jer će se sada morati boriti s bebom za vašu pažnju, a to ponekad može rezultirati nepoželjnim ponašanjem.

mačka i beba
Shutterstock 

Za svaki ga uspjeh nagradite

Prve problematične reakcije najčešće se dogode kad beba krene puzati i zauzimati prostor ljubimca. Osigurajte svom ljubimcu siguran prostor za odmak od silnih promjena. Za mačke je to jednostavnije jer se mogu popeti na visoka mjesta, dok ćete psima trebati pomoći. Najbolje je da im postavite krevetić na mjesto koje beba ne može dosegnuti, a do kojeg oni mogu jednostavno doći kad osjete da im je previše.

Bilo da beba spava u vašoj ili svojoj sobi, nema potrebe da ljubimcu zabranjujete ulazak jer ono što im zabranjujete može postati posebno zanimljivo.
Ako je ljubimac do sada spavao s vama na krevetu, to je i dalje moguće, dok god je beba zaštićena. Ako se ne osjećate ugodno s tim, počnite polako ljubimca učiti da, prije spavanja, ode u svoj krevet i obavezno ga tada nagradite poslasticom.

Budite oprezni

Čak i kad se čini da se vaš ljubimac odlično nosi sa svim bebinim čupkanjima i gnjavljenjima, budite oprezni jer samo zato što životinja nešto tolerira, ne znači da uživa u tome i u budućnosti može reagirati burno.
Bebu odmalena učite da ljubimci nisu igračke i da ih se treba tretirati s poštovanjem i nježnošću.

Ako još uvijek nemate ljubimca, a želite ga i dolazak bebe u kuću vam se čini kao idealno vrijeme za nabavku šteneta, razmislite ponovno, savjetuje Suzanne. Štenci trebaju obuku, pažnju, ljubav i konstantnu brigu, a prvi mjeseci s bebom dovoljno su izazovi. Radije prvo uspostavite obiteljsku rutinu s bebom, a onda dovedite novog člana kojemu ćete se svjesno posvetiti.