Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni ljubimac - djetetov najbolji prijatelj

Djeca vole životinje i to s dobrim razlogom – one ih uče odgovornosti i nude im jednu posebnu vrstu zabave, prijateljstva i bezuvjetne ljubavi.

Ako zavirimo u dječju sobu, shvatit ćemo kako su najmanji zapravo okruženi raznim životinjama. Životinjice svih vrsta prisutne su u njihovim životima zahvaljujući igračkama, slikovnicama, crtanim filmovima, glazbi, pa i dekoru na zidovima, zavjesama, posteljini i odjeći. Stoga i ne iznenađuje podatak da četvero od desetero djece započinje život u obitelji s domaćim životinjama, a čak 90 posto djece tijekom svog djetinjstva u jednom trenutku postane vlasnikom nekoga kućnog ljubimca.

Radost, ali i obaveza!

Roditeljima je teško odlučiti kako se postaviti kada dijete zaželi kućnog ljubimca i koju životinju prihvatiti kao kućnog ljubimca. Treba dobro promisliti jer ljubimac, osim igre, veselja i ljubavi, u dom donosi i veliku promjenu: dlake, izgrizeni namještaj i cipele, obvezu svakodnevnog šetanja, hranjenja, dresure... Kako bi roditelji bili sigurni da dijete zaista želi ljubimca i spremno je na tu veliku odgovornost, trebaju se zapitati kako je njihov potomak došao na ideju o kućnom ljubimcu, kako reagira u kontaktu sa životinjama te voli li priče i crtane filmove u kojima su glavni akteri životinje. Osim toga, treba pripaziti na dob djeteta. Iako neki stručnjaci smatraju da djeca mlađa od šest godina nisu sposobna za suživot s kućnim ljubimcem, svaki roditelj zapravo treba sam prosuditi kada je pravi trenutak za kućnog ljubimca. No valja uzeti u obzir da djeca do tri-četiri godine nemaju sposobnost samokontrole, pa moraju biti pod nadzorom, a djeca mlađa od deset godina ne mogu se samostalno brinuti o kućnim ljubimcima. Prije nego što ljubimac stigne u dom, također treba promisliti o vremenu i financijskim sredstvima koje zahtijeva novi član obitelji, je li netko od ukućana alergičan na dlaku ili perje te koja je životinja najprikladnija za dotičnu obitelj. Ova su promišljanja veoma važna za svakog roditelja koji namjerava nabaviti kućnog ljubimca jer ako odluka bude ishitrena i ljubimac bude morao napustiti dom, dijete će veoma teško podnijeti gubitak.

Pomoć u učenju, kretanju, tješenju...

Ipak, činjenica da odrastanje uz kućnog ljubimca donosi više prednosti nego mana zasigurno će svakom roditelju olakšati donošenje odluke. Jedna od većih prednosti jest spoznaja da kućni ljubimci, posebice psi i mačke, pomažu djeci u učenju. Odavno je poznato da životinje uvelike pomažu u razvoju djece s posebnim potrebama. Tako su terapeutski psi, koji su posebno školovani kako bi poticali razvojne procese u djece i mladih s poteškoćama u razvoju, prisutni u gotovo svakom domu gdje odrasta dijete kojemu je potrebna pomoć. Osim što postaje djetetov najbolji prijatelj, terapeutski pas također je i veliki oslonac. Pomaže djetetu u kretanju, svlačenju i drugim svakodnevnim zadacima. S obzirom na to moguće je zaključiti da svako dijete može imati velike koristi od svoga četveronožnog prijatelja. Kako pokazuju razna istraživanja, djeca su najopuštenija u društvu psa, mačke ili nekog drugog kućnog ljubimca. Tako će prije pročitati priču svom ljubimcu nego roditeljima ili vršnjaku. Osim što je javni nastup pred ljubimcem manje stresan, dijete se tijekom čitanja priče mazi sa životinjom i stječe povjerenje te nevjerojatnu povezanost.

U životinjama djeca, kao i odrasli, pronalaze utjehu – baš kao u dobrom prijatelju. Dijete koje je tužno, ljuto, koje se nečeg boji ili ima veliku tajnu koju želi s nekim podijeliti, prije će se povjeriti toploj životinji od krvi i mesa, nego nekoj hladnoj igrački. Kako pokazuju istraživanja, djeca koja dobivaju podršku od svojih životinjskih prijatelja i roditelja ocijenjena su manje tjeskobnom i povučenom.

, Image: 330743727, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Što znači briga za drugoga?

Poticanje brižnosti još je jedna velika prednost odrastanja uz kućne ljubimce. Briga za životinju kod djeteta razvija sposobnost za brigu o drugim ljudima, pa će se dijete zahvaljujući svom kućnom ljubimcu jednog dana znati brinuti o mlađem bratu ili sestri, kao i odgajati vlastito dijete. Prema istraživanjima, njegovanje životinje posebno je važno za dječake jer na brigu o kućnom ljubimcu dječaci ne gledaju kao na igru za djevojčice, poput dadiljanja lutkica ili čuvanja djece, a omogućuje im slično iskustvo. Za razliku od dječaka, djevojčice mlađe od osam godina više su uključene u brigu o bebi u svojem domu ili izvan njega, ali kada je u pitanju briga za kućne ljubimce, oba su spola jednako uključena.

Iako mnogi roditelji svoju djecu štite od kontakta sa životinjama jer su u strahu da bi im mogli prenijeti kakvu bakteriju ili uzrokovati alergiju, istina je potpuno suprotna. Činjenica da djeca koja žive s kućnim ljubimcima imaju jak imunosni sustav i rijetko obolijevaju, roditelje će istovremeno oduševiti i iznenaditi. Naime, istraživanja pokazuju da kod djece koja su još kao bebe bila u doticaju sa psima ili mačkama postoji manja vjerojatnost da će razviti alergije. Djeca koja žive uz kućne ljubimce ne razvijaju alergiju na prašinu ili životinjsku dlaku te na ambroziju ili travu. Također, rano izlaganje kućnim ljubimcima može smanjiti djetetov rizik za razvoj astme. Iako nitko ne može sa sigurnošću objasniti zašto su djeca koja odrastaju u životinjskom okruženju otpornija na te bolesti, pretpostavlja se da pas ili mačka tijekom igre djetetu prenesu bakterije koje žive u njihovim ustima, a ta izloženost bakterijama mijenja način na koji djetetov imunosni sustav reagira na alergene.

, Image: 7846508, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Povezanost s ljubimcem

Ipak, mnogi će se složiti da je najveća prednost odrastanja uz kućnog ljubimca povezanost. Nevjerojatno je koliko se ukućani, a posebno oni najmlađi, vežu uz životinju. Ona postaje član obitelji koji im pomaže da budu još bliskiji. Upravo je ljubimac taj oko kojeg se obitelj okuplja i zajedno sudjeluje u aktivnostima poput šetnje, hranjenja ili igre. Za takve obitelji ponekad je najbolja zabava gledati psa ili mačku kako lovi vlastiti rep ili ribice kako plivaju u akvariju. U užurbanoj svakodnevici ovakav je način provođenja vremena prava povlastica u kojoj treba znati uživati, jer životinje pružaju bezuvjetnu i čistu ljubav kakvu rijetko koje ljudsko biće umije pružiti.

Tekst: Neža Šiptar

Foto: Profimedia

Najnovije