Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljeto (i putovanje s bebom na more) bez frke? Da, moguće je, čak i kad ste, poput Nikoline, prvi puta mama

 Nikolina Guja Dumenčić i Ivan Dumenčić Izvor: Robert Gašpert

Ljeto je i svi su opušteni! Svi osim roditelja! Posebice se to odnosi na roditelje sasvim male djece i, dakako, nove mame i tate, kojima je sve novo, nepoznato i sve 'frka'. Primjerice, većini je zastrašujuća ideja putovanja s malenim djetetom, pa čak 41% roditelja boji se da neće imati gdje promijeniti bebi pelenu dok su vani ili su zabrinuti hoće li pelena procuriti. I besane noći na vrhu su liste briga, no sve to – zahvaljujući pravim pomagačima – i nije baš toliko stresno kao što mnogi roditelji na početku misle. Dakako, 'frka' ima različito značenje iz perspektive mame, dok su tate u pravilu uvijek opušteniji i 'spašavaju stvar' kad zagusti. Evo što #ljetobezfrke znači za novu mamu Nikolinu Guju Dumenčić te zašto su Pampers pants pelene već na prvom izazovu odigrale ključnu ulogu.

 Nikolina Guja Dumenčić i beba Lovro Izvor: Robert Gašpert

Jedno je istraživanje pokazalo kako je majčinstvo najteži 'posao', jer je cjelodnevna briga o djetetu ekvivalentna tome da radite 2,5 posla! I, uistinu, majčinstvo iscrpljuje i zbog njega smo neprestano u nekoj 'frci', što dobro zna i novinarka Nikolina Guja Dumenčić, majka 3-mjesečnog dječaka Lovre. Žene u prosjeku imaju samo jedan sat i 7 minuta u danu za posvetiti se sebi, kažu istraživanja, a još kad ste – poput Nikoline – prvi puta mama, jasno je da 'skačete naglavačke' u nepoznate situacije, susrećete se s dojenjem i pelenama i stalno brinete neku brigu.

 Nikolina Guja Dumenčić i beba Lovro Izvor: Robert Gašpert

'Poprilično sam sigurna da je trenutak u kojem žena sazna da će postati majka, jedan od najemotivnih trenutaka u njezinom životu. Baš tako bilo je i kod mene prošloga ljeta, kada sam saznala da u meni raste novi život. No, uz ushićenost i sreću brzo se pojavio i strah što će biti s bebom, ali i s mojim životom jednom kada dođe do poroda. Koji će mi izazovi biti najteži? Hoću li o sve moći? Hoću li znati dovoljno odgovorno paziti na to maleno biće? I onda, kada zaista dođe do tog trenutka i kada na svoja prsa privijete novo čudo života, shvatite da odjednom sve znate i sve možete. Strah i zabrinutost ostanu u vama, ali neka nadnaravna snaga sve to nadjača', kaže Nikolina, ali i iskreno priznaje kako je njezin život nalik utrci s preponama. A prijateljice koje su već iskusne majke, kažu joj da će te prepone biti sve brojnije i više.
'U naša zajednička tri mjeseca, stvoreno je već toliko uspomena, uspona i padova. Problemi s dojenjem, kronična neispavanost, bebini grčevi, ali i prva gugutanja, prvi smiješak, pa čak i prvo ljetovanje koje je bilo itekako izazovno. Pun kofer mojih haljinica zamijenile su pelene, vlažne maramice i dječja odjeća, a da ovo ljeto neće izgledati baš onako kako sam zamislila, shvatila sam već na početku našeg nedavnog putovanja do otoka Krka', priča Nikolina.

 Nikolina Guja Dumenčić i Ivan Dumenčić Izvor: Robert Gašpert

Dvadesetak minuta nakon što su krenuli iz obiteljskog doma put Jadrana, autom su se, priča Nikolina, počeli širiti neobični mirisi. Pogađate? Beba je obavila svoje, pa je Nikolina na prvoj benzinskoj postaji svome Lovri pelenu mijenjala u autu. U novoj situaciji baš i nije bila spretna, pa je njezin Buhtlić (kako ga od milja zovu), popiškio i nju i sjedište automobila.

'Moram priznati da mi je u cijeloj situaciji najviše nedostajao suprug Ivan, koji je bio na poslovnom putovanju, a koji je inače u našoj obitelji, kako bi on to rekao ‘specijalist za kakafrku'. No zato sam na povratku s mora bila pametnija i kupila Pampers pants pelene koje se navlače jednim pokretom, baš poput gaćica, ali i jednostavno i u jednoj sekundi skidaju, trganjem sa strane, pa nema straha od curenja. Osim toga, imaju i dvostruko pojačanje uz noge te indikator urina koji 'javlja' roditeljima da je potrebno promijeniti pelenu', kaže Nikolina. Iako prvo ljetovanje s bebom nije završilo idilično, jer su se zbog velikih vrućina brzo vratili natrag u Zagreb, Nikolina je već sada sigurna da će ovo ljeto – nikad manje preplanula i nikad više umornija – zauvijek pamtiti kao najsretnije.

 Nikolina Guja Dumenčić i beba Lovro Izvor: Robert Gašpert

Kad pitate nove mame što im najteže pada u prvim danima majčinstva, mnoge će prvo navesti umor i neispavanost. Biti nova mama, doista, znači biti stalno budna i prisutna. Nikolina, kaže nam, ima sreću da je njezin preslatki dječačić – premda još jako mali – već uhvatio dobar ritam spavanja, pa noću spava i do šest sati u komadu. To, uvjerena je, može zahvaliti i Pampers pants pelenama, koje su napravljene od iznimno mekanog i rastezljivog materijala koji u trenu upija tekućinu te ju brzo odvodi daleko od bebine kože. Osim toga, imaju i dvostruku zaštitu oko nogu te poseban Stop & Protect džepić na leđima kao dodatnu sigurnost od propuštanja straga, što praktički osigurava i do 12 sati suhoće. Nema kaka-frke čitavu noć!

 papmpers infografika.jpg Izvor: Story

A što #ljetobez frke znači za tatu Ivana Dumenčića, rukometaša i trenutačnog svjetskog prvaka u rukometu na pijesku, saznat ćete uskoro…

 Pampers Pans pelene Izvor: Robert Gašpert

*Sadržaj nastao u suradnji s Pampersom.