Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISCJEDAK I SLIJEPLJENI KAPCI: Zašto novorođenčad ima ljepljive oči i kako ih pravilno tretirati?

Autor Jelena Pervan

Ljepljive oči nisu isto što i konjunktivitis, ali mogu izazvati infekcije.

 Ljepljive oči beba.jpg Izvor: Shutterstock

Ljepljive su oči uobičajena pojava kod novorođenčadi, a najčešće je riječ o bezazlenom simptomu. One su rezultat začepljenih suznih kanala i pojavljuju se u obliku bijelog ili žutog iscjetka u kutovima bebinih očiju. Iako se u većini slučajeva ne treba brinuti, ako ovo stanje ne prolazi, moguće je da je uzrokovano bakterijom koju je dijete pokupilo za vrijeme poroda i da će trebati liječenje. 

Blokirani suzni kanali

Suzni se kanali kod djece blokiraju zbog ostatka amnionske tekućine ili kožnih stanica. Iscjedak je ljepljiv i može zalijepiti bebine kapke.
Uglavnom je riječ o bezazlenoj pojavi koja se može tretirati kod kuće, bez liječničke intervencije, piše Kidspot. Valja naglasiti da ljepljive oči nisu isto što i konjunktivitis, ali mogu dovesti do infekcije, ako se s vremenom ne povuku.

Ljepljive oči ne možete prevenirati budući da se beba rodi sa začepljenim suznim kanalićima. U prvih nekoliko mjeseci života, suzni se kanali otvaraju i počinju cijediti suze bez problema. U slučaju da se ne otvore samostalno, potrebna je liječnička intervencija.

 beba plače Izvor: Shutterstock

Pravilno čišćenje fiziološkom otopinom

Ljepljive oči možete čistiti pamučnom blazinicom namočenom u fiziološku otopinu tako što ćete nježno brisati kutove djetetovih očiju, iznutra prema van. Za svako brisanje koristite novu blazinicu, a nakon što obrišete fiziološkom, osušite oči čistom blazinicom, iznutra prema van.

Ako je riječ o ozbiljnijem slučaju, moguće je da ćete bebine oči trebati čistiti nakon svakog hranjenja.

U slučaju da čišćenje fiziološkom ne bude dovoljno i da se bebini simptomi pogoršavaju, moguće da je riječ o bakterijskoj reakciji za što će biti potrebno liječenje uz nadzor liječnika. Liječnik će vam pokazati i kako možete masirati očne kanale kako bi pomogli suzama da pravilno cirkuliraju.

Možda će vas zanimati

Najnovije