Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MLIJEČNA FORMULA U BOLNICI: Koji su najčešći razlozi za davanje adaptiranog mlijeka bebama u rodilištu?

Autor Jelena Pervan

Jesu li vaše bebe u bolnici dobivale adaptirano mlijeko ili su isključivo dojene?

 Novorođenče pije mlijeko.jpg Izvor: Shutterstock

Osobna je odluka svake majke hoće li dojiti ili neće, no majčino je mlijeko najbolja hrana za novorođenče i sve vodeće zdravstvene organizacije preporučuju dojenje barem prvih šest mjeseci djetetova života. Adaptirano mlijeko može imati negativan efekt na uspostavu dojenja, posebice ako se daje u prvim danima bebina života. Nedavno istraživanje s Novog Zelanda otkrilo je da čak 15% beba u bolnicama dobiva formulu, iako za to nema medicinski opravdanog razloga, piše BellyBelly. Neki od najčešćih razloga za adaptirano mlijeko su ovi. 

Pretilost majke

Pretilost je globalni zdravstveni problem, a neka istraživanja pokazuju vezu između pretilosti i smanjenog dotoka mlijeka. Majke koje imaju visoki indeks tjelesne mase imaju izazove s početkom i trajanjem dojenja pa se njihovim bebama u rodilištu češće daje adaptirano mlijeko

Prvi porod

Starija i novija istraživanja potvrdila su da se djeci prvorotkinja češće daje adaptirano mlijeko zbog teškoća s uspostavom dojenja ili nedovoljne edukacije majki o dojenju. Čest je slučaj da bebe rođene carskim rezom dobivaju formulu u rodilištu, a ponekad je to i majčina želja, neovisno o vrsti poroda.

 beba pije iz čaše.jpg Izvor: facebook/screenshot

Korištenje epiduralne

Majke koje su primile lijekove protiv bolova za vrijeme poroda, imaju veću šansu za teškoćama u uspostavljanju dojenja pa je njihovoj djeci u rodilištu nuđeno adaptirano mlijeko. Epiduralna može utjecati i na ponašanje bebe, usporiti je i uspavati, što otežava početak dojenja.

Djetetova kilaža i gestacijska dob

Adaptirano se mlijeko češće nudi prijevremeno rođenim bebama koje su male porođajne težine, a testovi pokazuju na niske razine šećera u krvi. Stručnjaci za dojenje u tim situacijama preporučuju intravenozno primanje glukoze, radije nego suplementaciju formulom.

Odgođeni kontakt koža na kožu

Kontakt koža na kožu s bebom, odmah nakon poroda, povećava šanse za uspješno dojenje i za povezivanje mame i bebe. Istraživanje je pokazalo da je svaki sat odgođenog kontakta s bebom, rezultirao teškoćama u dojenju.

 Novorođenče Izvor: Shutterstock

Korištenje sintetičkog oksitocina u porodu

Sintetički se oksitocin koristi za induciranje poroda ili pri porodu posteljice i kontroli krvarenja. Jedno je istraživanje pokazalo da se korištenje sintetičkog oksitocina povezuje sa smanjenjem dojenja u prvih 46 sati nakon poroda pa se i u tim slučajevima daje adaptirano mlijeko.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije