Najvažnije pravilo zajedničkog spavanja je da prednost ima onaj aranžman spavanja koji mami, bebi i cijeloj obitelji daje priliku za kvalitetan san, govori Martha Sears, medicinska sestra i laktacijska konzultantica. Napominje, kako je važno zadovoljiti i sigurnosne standarde kako bi spavanje proteklo bez posljedica. 

Novorođenče treba mamu

Stručnjaci generalno ne preporučuju spavanje s novorođenčetom i starijom bebom u krevetu s roditeljima no postoje načini s kojima ovaj sistem može funkcionirati i biti siguran za obitelj. Koju god varijantu odabrali, nikada ne stavljajte novorođenče i stariju bebu jednu pokraj druge u krevet.

Nova beba treba mamu, posebice ako mama doji pa nju možete staviti između sebe i rukohvata kreveta ili zida, a starija beba u tom slučaju spava između tate i rukohvata odnosno zida. Novorođenče može spavati u kvalitetnom gnijezdu.

Iz kreveta izbacite sve dodatne jastuke, dekice te plišane igračke. Pazite da prije spavanja skinete sav nakit kako se beba ne bi zaplela i ozlijedila. Bebu će grijati toplina vašeg tijela pa je nemojte pretpoplo odijevati kako se ne bi pregrijala. 

Pripojeni krevetić

Druga varijanta je da starijem djetetu ponudite da spava u krevetiću koji je spojen na vaš krevet. Moguće je da će dijete željeti spavati s vaše strane pa u tom slučaju gnijezdo s novorođenčetom stavljate između sebe i partnera. Dodatni krevetić najbolje je postaviti prije dolaska nove bebe pa isprobavati s djetetom.

zajedničko spavanje s djecom
Shutterstock 

Također, ako dijete spava s vaše strane kreveta ili u sredini, prije dolaska nove bebe možete isprobavati spavanje s tatine strane. Neka tata bude onaj koji uspavljuje dijete i večernju rutinu većinski preuzme na sebe. 

Vrijeme za starije dijete

Ako starije dijete uporno odbija spavanje u pripojenom krevetiću, novorođenče može spavati u njemu, dok se ne asimilirate na novu obiteljsku situaciju.

Kada nova beba dođe, jako je važno pronalaziti vrijeme za posebne trenutke sa starijim djetetom, posebno prije spavanja i nakon buđenja.