Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lipstick Mom Petra otvoreno: 'Sigurna sam da se 99% žena osjeća isto kao i ja, ali nemaju hrabrosti to priznati na glas'

 Lipstick Mom Petra Ninčević Izvor: Privatni arhiv

Kad ste mama onda nije ništa neobično da vam jedno dijete, dok uspavljujete drugo, ogladni, pa svoj ručak pojede, primjerice, na zahodskoj školjci. Ili, još češće - priča nam Petra Ninčević, na Instagramu poznata kao Lipstick Mom - da tijekom besanih noći plače beba, a plačete i vi, jer više ne znate što biste od muke. Ova dvostruka mama i koordinatorica u marketingu doista je proživjela ove situacije, o kojima bez zadrške progovara u javnosti, prikazujući 'vojsci' svojih pratitelja u virtualnom svijetu realan život. Bez uljepšavanja. Jedne noći, kad je njezin Lukas neutješno plakao zbog svrbeža, temperature i bolesti 'usta, šake, stopala', Petra se nerado sjeća, no zna da baš svaka majka vodi svoje borbe i da majčinstvo nije nimalo idilično kako ga mnogi žele prikazati. Zapravo je i svoje društvene mreže pokrenula jer je samo htjela da se čuje glas realnosti, kojeg ona nije čula kad je bila trudna i rodila.

 Lipstick Mom Petra Ninčević Izvor: Privatni arhiv

 'Svi oko mene pričali su da je to najljepši period u životu i da uživam u svakom trenutku. No, nitko mi nije rekao da nikad u životu neću manje spavati, da ću biti na rubu depresije, da će me mnogi ljudi otpisati te da se i brak može poljuljati. Počela sam misliti da nešto sa mnom nije u redu, no kako volim otvoreno pričati o svemu, tako sam krenula pričati i o roditeljstvu te shvatila da se 99% žena osjeća isto kao i ja, ali nemaju hrabrosti to priznati na glas', kaže Petra koja danas ima zajednicu od oko 30 tisuća žena s kojima na dnevnoj bazi 'rošta' po temama roditeljstva, braka, karijere i svega drugog što interesira žene i majke.

'Život se sastoji od uspona i padova, a ja na svojim društvenim mrežama volim prikazati sve. Nevjerojatno puno poruka dobila sam od žena koje me, uopće, ne poznaju privatno i koje su mi rekle da im moje teške situacije, prikazane uz dozu humora i optimizma, nekako podignu dan i raspoloženje', kaže Petra i prisjeća se još jedne 'idilične' situacije.

 Lipstick Mom Petra Ninčević Izvor: Privatni arhiv

'Lota je do svoje druge godine bila sklona respiratornim bolestima te smo često bili na Srebrnjaku u dnevnoj bolnici na terapiji protiv bronhiolitisa. Lukas je bio u vrtiću, suprug je radio, a ja sam njezinu zdravstvenu iskaznicu i ključeve od auta ostavila na stolu. Prije bolnice samo sam htjela ubaciti veš u mašinu. Na tren sam otišla u sobu, a Lota je uzela ključeve sa stola i ubacila ih u mašinu. Vratila sam se, ubacila ostatak veša u perilicu i uključila ju. Sljedeća dva sata provela sam tražeći ključeve, a onda sam ih vidjela kako se vrte. U bolnicu smo, naravno, zakasnili', prepričava Petra.

Iskreno priznaje kako je svaki njezin dan jedan veliki “cajtnot”. Ujutro se diže, sprema za posao, pegla mužu košulju, priprema im smoothie, juri na posao, odradi svoju šihtu, pa opet juri po djecu u vrtić i na druge obveze. Večer je, baš kao i u svim obiteljima s djecom, rezervirana za kuhanje, kupanje i pripreme za spavanje. Onih sat-dva tišina, kad svi zaspu, ustvari je jedino vrijeme u danu kad se prepusti sebi i vlastitim mislima. Uz sve obveze, uključujući i kućanske poslove poput kuhanja ili peglanja, jednostavno treba više vremena za sebe.

 Petra Ninčević Lipstick Mom Izvor: Privatni arhiv

'Kuhanje mi definitivno oduzima najviše vremena i crpi najviše energije, jer se trudim da svaki dan jedemo raznoliko, no zato sam si, otkad sam nabavila parnu postaju Philips PerfectCare 8000 olakšala život, jer peglam dvostruko brže neko prije. Pegla je vrlo lagana, pa lako klizi niz tkaninu, a posebno me oduševila funkcija OptimalTEMP, jer više ne moram razmišljati jesam li odabrala pravu temperaturu za određenu tkaninu, jer ova parna postaja glača na jednoj optimalnoj temperaturi za sve tkanine', iznosi svoje dojmove Petra, koja – budući da joj suprug na posao nosi košulje, taj 'omraženi' predmet mnogih žena (baš zbog peglanja!) – svaki dan ima zadatak ispeglati barem jednu. Čak i ako zaboravi glačalo na tkanini, nikad je neće progorijeti zahvaljujući upravo spomenutoj optimalnoj temperaturi. No ova parna postaja ima i opciju vertikalnog glačanja, što joj je osobno senzacionalno otkriće, osobito kad sebi treba ispeglati neku finu haljinu za posao ili drugu prigodu.

 Petra Ninčević Lipstick Mom Izvor: Privatni arhiv

'Stvarno je velika razlika u vremenu, ali i rezultat peglanja je bolji otkad imam Philips PerfectCare 800s glačalo. I, inače, još dok sam živjela s roditeljima, voljela sam peglati. To mi je nekako bilo vrijeme za sebe jer bih si pustila neki film ili bih, peglajući, paralelno vježbala osnovni korak salse. Ali, tada nisam imala drugih obaveza. Danas, uz djecu i sve ostalo, zaista lovim svaku sekundu i svaka ušteda vremena puno mi znači. Prvu parnu postaju zapravo mi je preporučila mama, koja vodi obiteljski restoran i ne možete zamisliti koliko je to stolnjaka i krpa na dnevnoj bazi. Ona mi je bacila 'bubu u uho' i danas ne mogu zamisliti život bez parne postaje', kaže Petra.
Ovaj najkorisniji kućni gadget, koji je modernog dizajna, pa se i lijepo uklapa u prostor, ima još jednu, za užurbane žene, idealnu prednost. Naime, ako je Philips PerfectCare 800s pegla neaktivna 10 minuta, sama se gasi, tako da nema bojazni jesmo li ju isključili po izlasku iz kuće.

 Petra Ninčević Lipstick Mom Izvor: Privatni arhiv


'Ja vam imam svoju jutarnju rutinu – operem kosu; našminkam se; upalim parnu postaju da se zagrije; dok na brzinu osušim kosu, pegla je već spremna; sebi i suprugu doslovno u pet minuta ispeglam odjeću za posao, jer je pegla 'mali zmaj'; odem u kuhinju napraviti smoothie i gibam na posao', kaže Petra o svima nama dobro poznatom 'kaosu', u kojem svaki pomagač dođe kao melem na ranu. Što svaka žena i majka mora imati u svojem domu kako bi joj život bio lakši?

'Prvo bih rekla ono što nije opipljivo, a to je vrijeme za sebe. Zaista je sve lakše kad znaš da imaš neko svoje vrijeme u kojem se ispucaš i napuniš baterije. Drugo, pravilo da svatko pospremi za sobom – spremite tenisice, pospremite igračke, bacite prljavu robu u košaru... I treće, s obzirom na to da suprug kasno dolazi s posla i jednostavno ne stigne toliko sudjelovati u kućanstvu kao ja – svaka pomoć je dobrodošla: perilica suđa, vešmašina, sušilica, parna postaja, robot usisavač … Biram sve to! Nemam još sve s liste, ali nadam se da ću s vremenom skupiti više gadgeta, a samim time i koju sekundu više za sebe, djecu i muža', zaključuje Petra.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Philips.

Najnovije