Većina novorođenčadi plače u prosjeku dva sata; to je njihov način komunikacije s okolinom i zadovoljavanja potreba. U početku je roditeljima teško prepoznati različite vrste plača, a onda i reagirati na pravi način. Upravo zbog toga, roditeljstvo je toliko izazovno te tako brzo i lako navodi mame i tate da posumnjaju u svoje roditeljske kompetencije. No kako beba postaje učinkovitiji komunikator, a roditelji vještiji u razumijevanju njezinih potreba, ona će plakati rjeđe, kraće, i lakše će se utješiti kad zaplače.

Neke bebe, umjesto da plaču, postanu uznemirene, a zatim se 'ugase' i ne pokazuju emocije. Ako razmislite o tome, vjerojatno poznajete i neke odrasle osobe koje se ovako ponašaju kad se suoče s poteškoćama. Beba, koja ne reagira, može izgledati kao 'laka' beba jer je tiha i ugodna. Međutim, beba koja ne reagira na vas, okolinu i senzorne utjecaje – treba pomoć. Stoga, ne brinite ako beba plače; važno je prepoznati razloge plača i odgovoriti na njezine potrebe – za hranom, ugodom, nesputanošću i toplinom.

Bebu muče grčevi! Pokušajte joj olakšati na dva načina

grčevi
Shutterstock 

U prvim mjesecima djetetova života, jedan od najvećih izazova za roditelje su kolike ili grčevi. Nagli plač, izazvan bez nekog posebnog razloga, ukočeno tijelo, stisnute šake, napuhnut trbuh, tipični su simptomi kolika, tegoba čiji uzroci nisu posve jasni, ali se dovode u vezu s razvojem djetetova probavnog sustava. Doista nije jednostavno izdržati situaciju u kojoj dijete neutješno plače, no jedino što roditelj može učiniti je pokušati mu olakšati bol. Blagi pritisak na želudac pomoći će ublažavanju nelagode. Preporučuje se primiti dijete u naručje, s dlanom na trbuhu, tako da je u ležećem položaju, okrenuto glavicom prema dolje. Pomoći može i masaža: polegnite bebu na leđa i nježno joj gurajte koljena prema trbuščiću, prvo jednu nogu, potom drugu i na kraju obje odjednom.

Plače li zato što je gladna?

dojenje
Shutterstock 

Beba je gladna! Uistinu, glad je čest razlog nemira kod novorođenčadi, posebice one koja se hrane majčinim mlijekom. Mnogim mamama, međutim, čini se da 'vječno doje', a da je beba i dalje gladna, što može biti iscrpljujuće. Plač gladi tih je i ritmičan, ponavlja se u kombinaciji s drugim signalima kao što su okretanje prema dojki, sisanje jezikom, stavljanje prstiju u usta. Rješenje: brzo reagirajte na znakove gladi kako se beba ne bi previše umorila. Ako je uzrujana i počne gutati zrak, može pojačano bljuckati ili ispuštati plinove, što će vjerojatno rezultirati još većim plačem. No kako znati je li beba gladna? Postoje neki znakovi koji vam mogu reći je li vaša beba gladna ili plače zbog nekog drugog razloga: ako joj je pelena mokra, ne brinite, dobiva dovoljno hrane. Također, porast težine jedan je od najpouzdanijih pokazatelja: redovito kontrolirajte i zapisujte težinu bebe. Ako napreduje pravilnim ritmom, dijete nije gladno i uzrok plača vjerojatno je u nečemu drugom.

Ovo su roditelji skloni zanemariti!

kapi za nos
Shutterstock 

Djeca ne znaju disati na usta pa je ključno da im nos bude čist kako bi se osiguralo nesmetano disanje. Začepljen nos, pojašnjava dr. Diana Puževski, spec. pedijatar, može dovesti do poremećaja disanja, osjeta njuha, prohodnosti Eustahijevih tuba i sluha, poremećaja u formiranju glasova, a nos je važan i kod drenaže suza. Kod male djece, posebno dojenčadi, neprohodnost nosa dovodi, pak, do poteškoće sisanja, tj. hranjenja. Ona postaju razdražljiva, sklonija su upalama srednjeg uha, a ako neprohodnost predugo traje, moguće su i smetnje sluha.

„Ako se nos začepi, prvi korak u čišćenju i higijeni nosića je upotreba fiziološke otopine ili izotonične otopine morske vode pogodne i za djecu dojenačke dobi. Nakon što smo obilno ukapali, sekret izvlačimo pomoću aspiratora. Ako ne dođe do poboljšanja ili je riječ o starijem djetetu, posežemo za tzv. prirodnim dekongestivima, a to su preparati hipertonične morske vode. Oni pomoću mineralnih soli izvlače suvišnu vodu iz sluznice nosa i razgrađuju sekret, vlaže sluznicu i jačaju protuupalni učinak“, pojašnjava dr. Puževski.

Umjesto fiziološke otopine, radije morska voda

"Brojne kliničke studije dokazale su veću učinkovitost morske vode u odnosu na fiziološku otopinu u liječenju akutnih virusnih infekcija gornjih dišnih puteva, prevenciji sekundarnih bakterijskih infekcija, skraćenju trajanja simptoma i bržem oporavku pacijenata. Antiseptički i antibakterijski učinak morske vode u odnosu na fiziološku otopinu zasniva se na njezinu sastavu. Morska voda, osim što sadrži natrijev klorid (NaCl), sadrži i brojne za nosnu sluznicu blagotvorne minerale i oligoelemente. Dokazano je da morska voda pokazuje optimalnu hipertoničnost i dobru podnošljivost, a svojim sastavom uvelike smanjuje oteklinu sluznice te viskoznost sluzi u nosu. Također, morska voda sprječava rast mikroorganizama dok fiziološka otopina može pomoći odstraniti sekret i nečistoće u nosu te ovlažiti sluznicu, ali bez gore navedenih učinaka“, pojašnjava dr. Puževski.

Primjena morske vode u inhalatorima

1 ml = 25 Aqua Maris Bebe kapi, a za one koji nisu mirne ruke, Aqua Maris Bebe BoV 1 ml napuni za 2 sekunde, a 5 ml za 9 sekundi. Ako se u inhalator stavlja Aqua Maris Hypertonic, postupak je još brži: 1 ml = 1 sec, 5 ml = 6 sec

Često se na preporuku liječnika koriste inhalatori. Inhaliranje je postupak udisanja pare iz aparata koji radi na principu pretvaranja tekuće fiziološke otopine u sitne čestice koje dijete udiše, a čime se vlaži sluznica. Često se koriste monodoze, namijenjene za jednokratno korištenje, no sve što se ne iskoristiti mora se baciti, jer nakon otvaranja više nije sterilno. Za razliku od toga Aqua Maris kapi mogu se višekratno koristiti te imaju anatomski nastavak kojim se može kapati djetetu u nos, ali i u inhalator. Isto vrijedi i za Aqua Maris Baby aerosole koji se mogu sprejati u posudicu za inhalatore i višekratno koristiti jer su sterilni sve do zadnje kapi.

Kako ne bi zarazili djecu, važno je i da su roditelji zdravi i nezarazni. U svrhu svakodnevne higijene nosa preporučuje se ispiranje nosne sluznice kako bi se uklonili patogeni i nečistoće te omogućilo normalo disanje i funkcioniranje nosa.

Osjeća li dovoljnu toplinu i bliskost?

maženje mame i bebe
Shutterstock 

Bebe plaču zbog raznih razloga, a jedan je i potreba za bliskošću. Iako će neki reći da dijete ne treba navikavati na ruke ili, primjerice, na spavanje u krevetu s roditeljima, malo biće treba vašu toplinu i sigurnost. Devet mjeseci osjećalo se zaštićeno u majčinom trbuhu i sada, kad je ugledalo svjetlo dana, i dalje treba istu toplinu i bliskost. Ovaj plač počinje gugutanjem (dok beba pokušava uspostaviti dobru interakciju), zatim se pretvara u nemir (kada pažnja za kojom žudi ne dolazi), a zatim prelazi u navale ogorčenog plača zbog ignoriranja. Rješenje: podignite bebu ili se igrajte s njom i trebali biste odmah primijetiti da plač prestaje.

Trendovi u roditeljstvu se mijenjaju, pa ono što je nekad bilo gotovo pa 'zlatni standard' danas više ne funkcionira i obrnuto. Jedna od 'starih' metoda umirivanja bebe, koja je dugo bila zaboravljena, sada se ponovno vraća i pedijatri je nanovo preporučuju. O čemu se radi saznajte OVDJE.

*Sadržaj nastao u suradnji s JGL-om.