No ne rađaju se sve bebe s lanugom jer u većine njih ove dlačice nestanu prije rođenja. Novorođenčad koja se rodi s lanugom, gubi dlačice unutar prvih nekoliko mjeseci života.

No koja je funkcija bebinih dlačica i postoji li razlog za zabrinutost ako se ne povuku s djetetova tijela nakon nekoliko mjeseci?

Lanugo ili paperje ili fetalna dlaka važna je razvojna faza bebe. Izraz lanugo dolazi od latinske riječi 'lana', što znači vuna.

Lanugo su prve dlačice koje izrastu još dok je beba u maternici, a počinju nicati između 16. i 20. tjedna trudnoće. U otprilike 28. tjednu, lanugo je najgušći, a potom, kako se bliži termin, počinje se gubiti. Počevši od sedmog ili osmog mjeseca trudnoće, dlačica će obično biti sve manje dok posve ne nestanu.

Ako se vaše dijete rodi s lanugom, najvjerojatnije će dlačice ispasti i nestati same od sebe u roku od nekoliko tjedana. Bebe gube ove dlačice dok su još u maternici ili ubrzo nakon toga. Ako lanugo otpada još u maternici, ulazi u amnionsku tekućinu, koju beba pije, zajedno sa svime što još pluta u njoj. I zato je bebina prva stolica ili mekonij tako ljepljiva i tamna jer sve što je ona primila kroz amnionsku tekućinu, nakon poroda, izlazi van.

Koje su funkcije lanuga?

Zaštita kože: U maternici, gusta, bijela, masna tvar, nazvana verniks, oblaže kožu vaše bebe, pružajući joj zaštitu od amnionske tekućine. Lanugo se lijepi za verniks kako bi mu pomogao da se zadrži na bebinoj koži.

Beba koja se rodila dlakava
Shutterstock 

 Kako se beba bliži terminu poroda (40 tjedana), imat će manje lanuga, manje verniksa i manje zaštite. Ako se beba kasnije rodi od termina, često se rađa s manje ili ništa verniksa i bez dlačica, ali ima naboranu kožu jer je zaštita nestala.

Regulacija temperature: Budući da bebino tijelo ne stvara sloj masnoće kako bi se zagrijalo do posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće, lanugo igra važnu ulogu u regulaciji temperature, održavanju topline bebina tijela i održavanju topline unutar maternice.

Regulacija hormona: Druga je teorija da lanugo na koži bebe vjerojatno igrati važnu ulogu u oslobađanju hormona koji smanjuju stres i potiču rast u maternici.

Kakve su boje bebine dlačice?

Lanugo može izgledati biti svijetle ili tamne, a može biti i bez pigmenta. Možda ćete ga moći osjetiti ili vidjeti na bebinim leđima, ramenima, rukama, čelu i obrazima. Dlačice mogu biti rijetke ili gušće. Nakon poroda može se pojaviti samo na nekim mjestima, a može i prekriti veći dio tijela. Kosa s kojom se bebe rode također je lanugo.

Dlačice se jedino ne pojavljuju na dijelovima koji nemaju folikule dlake - kao što su usne, dlanovi, tabani, unutarnja strana prstiju na rukama i nogama, genitalije i nokti.

Boja dlačica ovisi i o genetskim faktorima. Ako je beba naslijedila svjetliju put, lanugo može biti svijetlji ili bez boje. Bebe tamnije puti obično imaju tamniju kosu, a time i tamniji lanugo.

Kada se brinuti?

Uobičajeno je vidjeti lanugo na novorođenčadi, ali jednom kada nestane u tjednima ili mjesecima nakon rođenja, ne bi trebao ponovno izrasti. Razvoj lanuga nakon razdoblja novorođenčeta, ili kasnije u životu, može biti znak pothranjenosti.

Lanugo se razvija kada dijete nema dovoljno tjelesne masnoće da ga zagrije, a sloj mekane dlake raste zajedno sa zrelom dlakom kako bi zaštitio i izolirao tijelo. Kada se stanje uhranjenosti poboljša, lanugo bi trebao nestati.

Hipertrihoza lanuginosa rijedak je genetski poremećaj koji uzrokuje pretjerani rast lanugo dlake ili lanugo kose, a ovaj se poremćaj naziva i 'sindrom vukodlaka'.
Lanugo je prirodni dio fetalnog razvoja i sasvim je normalno ako se vaše dijete rodi s ovom mekom dlakom po tijelu. Ne brinite, obično nestaje nakon nekoliko mjeseci, ali ako potraje, razgovarajte s pedijatrom. Ako se lanugo razvije kod starijeg djeteta, tinejdžera ili odrasle osobe, također potražite liječničku pomoć.