Bebe su osjetljiva malena bića i baš zbog toga puno toga im može zasmetati, a kako nam to ne mogu reći, roditelji neke potencijalno opasne situacije neće niti primijetiti. Pogotovo ako nisu uobičajene.

Naime, kako biste mogli znati da bebama može naštetiti mamina vlas kose? Kako se to uopće može dogoditi? Mame u postpartumu gube kosu, i to je zbog hormonskih promjena normalna pojava. Dok se brrinu za bebu, vlas kose, a da ne primijete, može završiti tamo gdje joj nije mjesto. I to nije neka suluda izmišljena priča.

Na svome Instagram profilu dvije majke i medicinske sestre Nikki i Rach, koje su pokretačice popularne stranice Tiny Hearts Education, ukazale su na ovu nesvakidašnju opasnost koja vreba na bebe, a začudili biste se koliko se pratitelja javilo sa sličnim iskustvom.
Objavile su fotografiju bebina stopala, s ožiljkom nalik na posjekotinu, i objasnile o čemu je riječ.

Ovakva ozljeda se pojavljuje kada vlas kose ili bilo koje drugo vlakno, kao što je konac, omota oko nekog dijela tijela, najčešće oko nožnog ili prsta na ruci. Ozljeda se može pojaviti na zapešćima, genitalijama, ušnoj školjki, pupku i bradavici.

Iako je riječ o rijetkoj pojavi, važno je brzo je prepoznati i reagirati kako bi se spriječila trajnija oštećenja. Najčešće ih viđamo kod dojenčadi i male djece zbog njihove nesposobnosti da nam kažu što se događa i gdje ih boli. U najvećem su riziku djeca do 4. mjeseca zbog toga što mame najviše kose gube baš u tome razdoblju nakon poroda.’

Nikki i Rach su također navele simptome ove ozljede, ali i kako tretirati ozlijeđeni dio tijela.

  • neutješno plakanje bez vidljivog razloga
  • tanka crta oko prsta ili na ozlijeđenom dijelu tijela
  • crvenilo i oteklina ozlijeđenog dijela tijela

Ako primijetite ove simptome, obratite se liječniku za pomoć jer zbog otekline i crvenila može vam biti teško otkloniti vlas kose. Jedan je pratitelj ispričao svoje iskustvo gdje opisuje da mu se, dok je bio beba omotala majčina vlas oko vrata, te da se skoro ugušio, a jedna je mama opisala kako je neavno primijetila da joj je pramen kose pao na bebu dok ju je premotavala. ‘Tako mi je drago da sam vidjela ovo upozorenje!’, napisala je u komentaru.