Ako vaša beba plače, ona vam samo pokušava reći da joj nešto treba, ali na jedini način koji je njoj dostupan.

Evo i 11 najčešćih razloga zašto bebe plaču:

1. Gladna je!

Plač je zakašnjeli znak gladi, a kako biste ga izbjegli, obratite pozornost na rane znakove kao što su nemir, oblizivanje usana, sisanje ruku ili okretanje glave u potrazi za dojkom ili bočicom.

2. Pospana je!

Bebe ne mogu zaspati odmah jer je spavanje naučena vještina. Kako novorođenčad do četvrtog mjeseca života nema utvrđeni ritam spavanja, roditelji joj moraju pomoći da ga usvoji.

Riječ je, kažu stručnjaci, najčešće o metodi pokušaja i pogrešaka. Morate otkriti što najbolje pomaže vašoj pospanoj bebi da se smiri. Dobra je metoda čvrsto zamatanje. To će pomoći vašem djetetu da se osjeća ugodno i udobno. Neke bebe dobro reagiraju na ljuljanje, zvuk uspavanke ili čak zujanje usisivača.

Ako beba plače noću i često se budi, mnogi roditelji odluče skratiti dnevni san. Vjeruju da će, ako skrate popodnevni odmor, pomoći djetetu da noću bolje spava. No to nije istina. Kad se dijete premori, njegovo tijelo proizvodi hormone koji će mu dati dodatnu energiju, a što će mu dodatno otežati da zaspi.

Bebu stavite na spavanje čim vidite da je umorna, čak i ako to nije njezino uobičajeno vrijeme za spavanje. 

3. Prljava pelena

Neke bebe mogu provesti sate u mokroj ili prljavoj peleni a da ih to ne smeta. Druge plaču čim im je pelena prljava duže od sekunde. Odvojite malo vremena i otvorite pelenu ili pomirišite bebinu stražnjicu. Mogu vam pomoći i pelene s indikatorom vlažnosti. Tako ne morate svlačiti dijete svaki put kada želite istražiti plače li vaša beba zbog mokre pelene.

4. Treba podrignuti

Ako vaša beba plače nakon što ste je nahranili, to je znak da mora podrignuti. Ne zaboravite, postoje i druge situacije u kojima bi podrigivanje riješilo sve bebine muke.

Svima je normalno podići dijete da podrigne odmah nakon jela, no mnoge bebe trebaju podrignuti nakon što su, primjerice, sisale dudu varalicu, pa čak i nakon što su plakale.

Postoji nekoliko tehnika kako pomoći bebi da podrigne.   

5. Problemi s trbuščićem

Ako se vaša beba dok plače izvija ili lupa nogicama, to je znak da je puna plinova, a dobra je vijest da joj lako možete pomoći.

Držite bebu na lijevom boku ili potrbuške, na taj ćete joj način olakšati probavne probleme. Ako sumnjate na vjetrove, bebu primite za noge i s njima biciklirajte. Možete i gurnuti bebine noge do prsa kako biste joj olakšali ispuštanje plinova.

6. Nicanje zubića

Bebi zubići mogu početi nicati već s četiri mjeseca starosti. Za bebu to može biti jako bolno pa nije ništa čudno da vas na bol koju osjeća upozori suzama. Ostali znakovi izbijanja zubića su kad beba pretjerano slini ili grize sve što joj je nadohvat ruke.

Sisanje dude varalice, palca ili drugih prstiju može umiriti bebu, ali dobro da joj izmasirate desni ili joj možete dati i igračku za masažu desni koju ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Nekad može pomoći i običan pamučni podbradak.

7. Previše podražaja

Svi se mi nekad osjećamo preopterećeni, pa i bebe. One uče iz onoga što se događa oko njih, ali ponekad im je teško sve procesuirati, posebice kada su okružene s puno ljudi, a svi ih žele držati i nositi, ili kada ih vodite u trgovinu. Zapamtite: beba se još uvijek navikava na gužvu oko sebe pa plač može biti bebin način da kaže: 'Dosta mi je!'

Opet, nije dobro ni kada svoju bebu previše štitite. Stimulacija je dobra stvar, a najbolja vrsta stimulacije za bebu je jedan na jedan s voljenom osobom.

8. Treba joj pažnja

Ako je beba sita, čista i zadovoljna, ali unatoč svemu plače, to je znak da želi da je uzmete u naručje.

Bebe često plaču jer ih stalno ne držite i ne ljuljate pa se osjećaju usamljeno. To im je potrebno dok prolaze kroz period brzog razvoja, a treba im pristupati empatično kako bi naučile biti mirne, umjesto da su uznemirene ili ljute.

9. Bolesna je

Ako se vaše novorođenče osjeća loše, vjerojatno će plakati češće nego inače. Većina roditelja zna prepoznati kako zvuči uobičajeni bebin plač pa, ako beba ne prestaje plakati ili plače jače i duže nego obično, to bi mogao biti znak bolesti.

Ako primijetite i druge simptome bolesti, poput povišene tjelesne temperature, povraćanja ili ako beba sporo reagira ili je neutješna, potražite pomoć i savjet pedijatra.

10. Nešto neprimjetno

Kad nam zapne trepavica u oku, ili nam se kosa omota oko nožnog prsta, ili nas žulja etiketa na odjeći, mi odrasli sve navedeno vrlo jednostavno možemo ukloniti. No dijete, koje ne može pričati, u takvim situacijama ima samo jedan način da nam javi da ga nešto smeta, a to je – pogađate – plakanjem.

Ovakve situacije nisu rijetke i trebalo bi ih provjeriti kad nam se čini da beba plače bez razloga. Čak i preuska čarapica može prouzročiti nelagodu, zato upotrijebite svoje najbolje vještine otkrivanja misterija.

11. Kolike

Posljednje na popisu, ali ne i najmanje važne – kolike. Kolike definiramo kao stanje u kojem inače zdravo dojenče plače više od tri sata dnevno, više od tri dana u tjednu, više od tri tjedna zaredom.

Bebe koje muče kolike pretjerano plaču, teže ih je utješiti i poremećen im je san, što vas i partnera dovodi do ludila. Važno je zapamtiti da su kolike obično prilično kratkotrajne. I drugo, one nisu znak da vi nešto radite krivo. Često je to samo bebin način suočavanja sa životom.