Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pomoći bebi da podrigne?

U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe uz mlijeko progutaju i puno zraka koje potom stvara probleme s trbuščićem i bolne grčiće. Znate li mu pomoći?

Jedan od čestih uzroka bebinog plača je višak zraka. Evo što savjetuju autori priručnika za roditelje Trudnoća i dijete DK, izdavač Znanje što se položaja za izbacivanje viška zraka tiče i smirivanje bebe. I ne zaboravite, nebitno je hoće li dijete ispustiti vjetrić ili se podrignuti, samo da zrak izađe. Jasno, ima djece koja možda uopće neće imati ovih problema pa takvi niti ne trebaju inzistirati na svim ovim lupkanjima po bebi :)

 1. Uspravno preko ramena
  Ovo je najpoznatija metoda i vjerojatno najviše korištena. Trbuščić bebe je priljubljen o vaše rame, a vi ga tapšete po leđima u nadi da će zrak shvatiti što mu je činiti. Usput možete i hodati s djetetom i lagano ga na taj način ljuljuškati. Nekad je potrebno to činiti i nekoliko minuta ili više puta pustiti da dijete podrigne. Najbolje je pratiti bebinu reakciju kako biste bili sigurni da je misija uspješno obavljena. Ako vam se učini da ne uspijevate, zamolite partnera, možda bude sretnije ruke.
 2. Potrbuške u krilu
  Stavite tetra pelenu na svoje krilo, bebu potrbuške smjestite na svoje noge i jednom rukom ga pridržavajte ispod ruku. Trljajte mu leđa da se oslobodi zrak. Jasno, ako taj položaj bebi ne odgovara, izaberite drugi.
 3. Sjedeći podignute brade
  Jedan od vrlo učinkovitih metoda, ma koliko čudno izgledao, je ona gdje uspravite djetetovo tijelo i namjestite u sjedeći položaj, a onda ga polako nagnite naprijed dok mu istodobno držite i podižete bradu. Čvrsto mu trljajte leđa kružnim pokretima dlana.
 4. Ležeći na ruci
  Puno beba voli ovaj položaj gdje su namještene u pregib lakta tako da im je trbuščić na vašem dlanu ili ruci i pritom mu trljate leđa drugom rukom. Bebina glavica je u vašem dlanu, palac s jedne strane obraza, ostala četiri prsta s druge. Hodanje također pomaže istjerati višak zraka.
 5. Pedaliranje
  Jedan od zabavnijih načina ublažavanja grčeva je taj da bebi istegnete jednu nogu dok drugu gurate tako da mu se savije blizu tijela. Izmijenjujte jednu pa drugu stranu oponašajući pedaliranje. Slično tome je da noge istodobno zgrčite prema tijelu i ponovo ispružite ili pak da pomičete djetetove prste do njegova nosa. Polegnite ga na pod ili sebi u krilo i gurajte mu nogice do mu nožni prsti ne dotaknu nos.
 6. Nožni prstići do nosa
  Pomičite djetetove nožne prste od njegova nosa. Polegnite bebu pored sebe na pod ili u svoje krilo i gurajte nogice dok mu nožni prstići ne dotaknu nos. Metoda je učinkovita a vi je popratite još nekom rimom ili pričanjem s bebom ili pjesmicom i nježnim dodirima.
Kako pomoći bebi da podrigne?
Izvor: Youtube

Tekst: Ivančica Tarade

Izvor: Trudnoća i dijete, DK, Znanje 2016

Foto: Profimedia

Najnovije