Vjerojatno ste tijekom trudnoće istraživali načine kako da održite imunološki sustav svoga novorođenčeta. Zdravlje bebe je vaša jedina briga! No ono što ste najmanje očekivali jest da ćete se vi razboljeti, a u kući se nalazi novorođenče koje zahtijeva punu pažnju.
Uf, koji peh! U ovom scenariju, sebe ipak morate staviti na prvo mjesto. Bilo da se probudite s osjećajem da vas je pogodio grom, ili osjećate peckanje u grlu, u kući je beba kojoj to apsolutno ništa ne znači.
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da bolesni izdržite s novorođenčetom.

1. Prvo, nazovite liječnika
Iako se prije bebe, zbog prehlade niste javljali liječniku, s bebom se stvari mijenjaju. Još uvijek ste ratnik, ali postavljanje pravilne dijagnoze je ključno. Morate znati s čime imate posla i biti oprezni u pogledu prenošenja klica novorođenčetu.
Iako nikada nije dobro novorođenče izlagati klicama, postoji velika razlika između izlaganja hunjavici i izlaganja želučanom virusu, koji bi bebu mogao ozbiljno dehidrirati. Brza konzultacija s liječnikom, pomoći će da odredite koje korake poduzeti.

2. Nemojte paničariti da će se beba razboljeti
Lakše je reći nego učiniti jer je normalno da je vaša jedina briga kako zaštititi svoje dijete od moguće zaraze. Naravno, postoje situacije u kojima trebate smanjiti kontakt s bebom, ali liječnik će vas najbolje savjetovati.
Vratite se osnovama i nastavite s navikama pranja ruku i minimizirajte kontakt s bebinim rukama te je nemojte ljubiti. To će uvelike pomoći zaštiti vaše bebe.

3. Ako dojite, nemojte prestati
Ako dojite dijete, najbolje što možete učiniti, kako biste bebu održali zdravom, jest da nastavite s dojenjem. Naša su tijela prilično sofisticirana, tako da čim se razbolite, ono će vrijedno raditi na proizvodnji antitijela koja se zatim mlijekom prenose na bebu.
Ako ste zabrinuti zbog bliskog kontakta koji zahtijeva dojenje (ili doslovno ne možete ustati iz kreveta), razmislite o izdajanju. Vaš partner ili osoba koja vam pomaže tada može hraniti bebu na bočicu dok se vi odmarate.
Majčino mlijeko ne prenosi one vrste klica koje uzrokuju bolest, tako da se ne morate brinuti da će klice zaraziti mlijeko.

4. Potražite pomoć
Bez obzira na to koju vrstu podrške imate, partnera, rođaka, prijatelja, vrijeme je da zatražite njihovu pomoć. Recite kako se osjećate, zamolite za pomoć, a zatim im dopustite da preuzmu sve što mogu dok se vi malo odmorite.

S novorođenčetom u kući, velika je vjerojatnost da se svi već osjećaju prilično iscrpljeno. Ali s obzirom na to da ste vi privremeno nedostupni, morat će pronaći energiju da vas zamijene.

5. Ne obazirite se na kaos oko sebe!
Evo istine: ako ste bolesni a imate novorođenče, stvari će postati kaotične. Teško je gledati kako se posuđe gomila i hrpa prljavog rublja približava stropu, ali ovo je vaša prilika da razvijete jednu od najkritičnijih vještina roditeljstva: prepuštanje.
Pustite posuđe da stoji. Pustite da se rublje nakupi. Neka vam kuća postane neuredna i znajte da ćete je uskoro dovesti u red. Ako date prednost odmoru, uskoro ćete se ponovno osjećati bolje i moći se nositi s neredom.

6. Zapamtite, i ovo će proći
Osjećate se jadno. Želite biti u formi. Želite se osjećati bolje. Želite ustati iz kreveta i živjeti svoj život. I paziti na svoje novorođenče! Samo imajte na umu, kao i svi najizazovniji dijelovi roditeljstva, i ovo će proći.

Ako u jednoj ruci držite novorođenče, a u drugoj toplomjer, suosjećamo s vama. Nema goreg trenutka da se razbolite od ovoga, ali uz malu pomoć, puno pranja ruku, manje poljubaca bebi, malo strpljenja i puno odmora, ozdravit ćete za tren oka.